Тамара Коблик

Яке пакування хліба має бути в магазинах згідно з чинним законодавством

Оператори ринку зобов’язані забезпечувати дотримання вимог Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу

хліб

Нещодавно Держпродспоживслужба отримала таке звернення від споживача: в одному з магазинів міста продається хліб без пакування, пакет потрібно купувати окремо, чи є це порушенням? Про це повідомляє пресслужба відомства, пише agronews.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Оператори ринку зобов’язані забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.

Водночас відповідно статті 3 Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі.

Правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами регламентовано, що у разі відпуску хліба і хлібобулочних виробів продавцем, а також у разі самостійного відбору виробів споживачами необхідно користуватися щипцями, ложечками, лопатками, виделками або смужками чистого паперу.

Забороняється відпуск неупакованого хліба і хлібобулочних виробів працівниками, які проводять розрахунки готівкою (приймають гроші).

Цими ж правилами передбачено, що у разі відсутності в певній місцевості стаціонарних підприємств торгівлі, хліб і хлібобулочні вироби, що реалізуються із спеціалізованого транспорту та лотків, мають бути обов’язково упакованим.

Отже, при реалізації хлібобулочних виробів в стаціонарних закладах торгівлі оператори ринку мають потурбуватись про забезпечення гігієнічних вимог та наявність спеціальних засобів, а у випадку виїзної торгівлі – обов’язково забезпечити його пакування.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео