Ростислав Фук

Жителів Тернопільщини застерігають про нову фінансову піраміду (відео)

Кіберполіцейські кажуть, що кількість ошуканих зростатиме, бо ще не всі зрозуміли, що мають справу з аферистами

гроші

Більш як 12 потерпілих, які втратили понад 200 тисяч гривень – наслідки роботи чергової фінансової піраміди на Тернопільщині. Про це повідомили у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

Кіберполіцейські кажуть, що кількість ошуканих зростатиме, бо ще не всі зрозуміли, що мають справу з аферистами.

Під виглядом україно-польсько-американського підприємства, яке здійснює торгівлю товарами, пропонувалося людям здійснити інвестицію. Після цього люди деякий час гроші отримували. Далі стартувала велика акція, де при внесенні солідної суми обіцявся великий прибуток. Далі вебресурс закрився, - розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції НПУ Роман Свірський.

За його словами, на початку весни соцмережами активно популяризували пасивний вид заробітків. Заманювали людей до фінансової піраміди рекламою та схвальними відгуками від відомих блогерів та людей, які вклали туди гроші. Стати учасником пасивного заробітку було просто. Додаткові гроші нараховувалися і за новоприбулих членів піраміди, яких учасники залучили до справи.

Ви реєструєте свій фінансовий кабінет, далі бачите інформацію про інвестиції, обираєте свій пакет та оплачуєте гроші на рахунок особи, яка переказує кошти у віртуальні. На сайті був налаштований простий скрипт і люди бачили, що їм нараховуються гроші під виглядом торгівлі товарами, – каже Роман Свірський.

Ще одна афера, яка приманювала учасників піраміди, – це терміни вкладень. Чим довше гроші на рахунку, тим вищі виплати. Вивести кошти достроково було неможливо. Відповідно люди вклали великі суми на тривалий період і втратили все.

Даний проєкт називається «хайп-проєкт». Тобто - швидкий набір користувачів, швидка виплата, велика акція, а після цього - закриття сайту. Деякі люди встигли вивести частину грошей, інші - ні. Вони стали жертвами шахрайств, – зазначив Роман Свірський.

Як тільки люди побачили, що їхні віртуальні сторінки, щезли, а сам сайт не працює, вони звернулися до поліції. Постраждали жителі з різних куточків України. Вирішується питання про внесення даного факту до ЄРДР за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Кіберполіцейські встановлюватимуть номери рахунків та шляхи грошових переказів.

Правоохоронці дали кілька порад, як не стати жертвою фінансової піраміди:

  • Знайдіть фінансову організацію у реєстрах НБУ.
  • Переконайтеся, що компанії немає у списку сумнівних організацій.
  • Перевірте дані у держреєстрі юридичних осіб. Якщо юридична особа не зареєстрована в Україні, то від інвестицій краще відмовитися.
  • Прочитайте відгуки в Інтернеті про дану компанію/сайт.
  • Вивчіть документи, що містяться на сайті.

Фото з відкритих джерел, відео з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео