Тетяна Бакай

«Мене мотивує мрія про перемогу»: історія волонтерки з Тернопільщини, чоловік якої захищає Україну (фото)

Раніше Богдана Барва готувала смаколики захисникам, з сім'єю робила окопні свічки. Зараз зосередилась на зборі коштів на FPV- дрони. Адже вони потрібні практично на усій лінії фронту

Чоловік захищає Україну на передовій, а дружина всіма силами намагається волонтерити та підтримувати захисників. Із початку повномасштабної війни жителька села Борсуки на Кременеччині Богдана Барва активно організовує збори коштів, шукає усе необхідне за запитами військових та робить усе можливе задля наближення Перемоги. Про свою мотивацію та волонтерську діяльність Богдана Барва розповіла Терену

Вперше я організувала збір на дрони у своїй громаді в листопаді 2023 року. І це загалом було вперше для нашої громади, адже до цього ніхто такого не робив. Збір був для мого колишнього односельця, який захищає Україну на сусідньому напрямку поруч з моїм чоловіком. Почати збирати кошти мене мотивував допис брата цього військовослужбовця, який написав, що зібрати на дрон спільними зусиллями не так вже й важко. То ж я вирішила спробувати. Тоді нам справді вдалося придбати і відправити дрони на Запорізький напрямок і так розпочалася моя волонтерська діяльність, – пригадує волонтерка.

Спершу Богдана Барва готувала смаколики для ЗСУ. Також з сім’єю робила окопні свічки в домашніх умовах, яких вдалося зробити понад 22 тисячі. Згодом почала організовувати збори коштів, а за них купувала те, про що просили військові: шини, каністри тощо. 

Я долучалася до різних справ, щоб допомагати нашим військовим, однак зараз основним пріоритетом все ж є збір коштів на FPV- дрони. Адже вони потрібні практично на усій лінії фронту та дають великі можливості нашим бійцям стримувати ворога, – каже волонтерка. 

Вона пригадує, як під час різдвяних свят до допомоги військових долучалися церкви з різних громад та допомагали коштами захисникам. Найбільшим був донат 100 тисяч від Білозірської церкви.

Читайте також: Замість ремонту церкви вирішили купити дрони: як парафіяни з Тернопільщини підтримали армію.

Зараз свою діяльність Богдана Барва організовує у два етапи.

Коли люди дають мені донати готівкою, то їх я передаю на комплектуючі для дронів власної збірки, яку організовують мої колеги-волонтери в Ланівцях. Донати, які надходять на карту, я направляю на купівлю готових дронів у Києві, – зазначає жінка. 

Разом з волонтерами Богдана Барва почала робити дрони власної збірки 

Коли виникає запит від військовослужбовців, то Богдана одразу ж організовує збір та намагається якомога швидше передати необхідне. Мотивує  жінку волонтерити мрія про перемогу, адже це заповітна мрія кожного українця. 

Коли війна розпочалася, то ніхто й подумати не міг, що це затягнеться на такий довгий час, але нам не можна опускати руки. Дуже приємно, що люди довіряють мені і цим самим мотивують й надалі волонтерити. Адже немає нічого кращого, аніж збережене життя, – каже Богдана Барва. 

Волонтерство – непроста діяльність. Часто виникає чимало труднощів, пов’язаних з браком коштів, тож і збори на дрони не вдається закрити так швидко. 

Я бачу, що люди стараются, донатять, а моя місія – не дати їм забути, що війна триває, а ми маємо зробити все для перемоги. Нещодавно підрахувала  усі кошти, які вдалося зібрати на дрони загалом та зрозуміла, що це вже мільйон гривень, за які вдалося закупити 68 дронів, – зазначає волонтерка. 

Богдана Барва стала номінанткою конкурсу "Людина Року-2023” 

До слова, за свою волонтерську діяльність Богдана Барва стала номінанткою конкурсу “Людиною року-2023”, у межах якого обирають кращих волонтерів, лікарів, військових, освітян, аграріїв, митців Тернопільщини.

Читайте також: 21-річний тернополянин організував виробництво дронів для захисників.

«Вже понад пів сотні разів їздив на фронт»: історія військового волонтера з Тернопільщини.

Фото Терену та з особистого архіву Богдани Барви 

Вибір читачів за тиждень

Відео