Ростислав Фук

Жительку Тернопільщини судили за умисне вбивство новонародженої дитини

Жінка позбавлена батьківських прав щодо трьох дітей, а четверту вагітність приховала

суд (Copy)

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченої матері у вбивстві новонародженої дитини на вирок Кременецького районного суду від 29 травня. Про це повідомили у пресслужбі апеляційного суду.

Як встановив суд, обвинувачена, яка вже тричі народжувала дітей у лікувальних закладах та знала про необхідність стати на облік у жіночій консультації, навесні 2022 року, зрозумівши, що знову завагітніла, на медичний облік не стала, а приховала свою вагітність.

Надалі, 15 лютого 2023 року, вранці, перебуваючи за місцем свого проживання у Кременці й відчувши настання пологів, жінка не попросила свого співмешканця викликати швидку допомогу, не зайняла безпечного місця та положення свого тіла для народження дитини. Натомість коли почались перейми, піднялась з ліжка та сіла на пластикове відро для справляння природних потреб. У цей момент відбулись термінові пологи. Та коли голова плоду вийшла з пологового шляху, породілля втратила рівновагу і повторно сіла на відро, при цьому притиснула голову немовляти до обідка відра, чим спричинила новонародженій доношеній життєздатній дитині черепно-мозкову травму з переломами кісток склепіння черепа, внаслідок чого настала її смерть.

 Вироком Кременецького районного суду від 29 травня 30-річну жінку визнали винуватою в умисному вбивстві своєї новонародженої дитини (стаття 117 Кримінального кодексу України) та призначили покарання у вигляді 1 року 6 місяців позбавлення волі.

Не погодившись із судовим рішенням, захисник обвинуваченої подав апеляційну скаргу, в якій просив вирок суду першої інстанції змінити та призначити його підзахисній покарання у виді іспитового строку. Наголосив, що потерпіла, яка є матір'ю обвинуваченої, також просила не позбавляти доньку волі.

Колегія суддів, детально перевіривши та проаналізувавши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги, прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення й обрав вид і міру покарання, пропорційні тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та особі обвинуваченої, – йдеться в повідомленні.

Так, районний суд врахував, що жінка раніше не судима, однак позбавлена батьківських прав відносно трьох дітей, не працевлаштована, внаслідок вживання опіоїдів мала синдром залежності, мешкала в антисанітарних умовах у непридатному для проживання житлі. Разом із тим суд зважив на обставини, що пом'якшували покарання, а саме, що обвинувачена повністю визнала вину, розкаялась у вчиненому, була інвалідкою дитинства 2 групи. Врахував і думку потерпілої та правомірно призначив покарання у виді позбавлення волі в мінімальному розмірі санкції статті обвинувачення.

 За таких обставин докази апелянта про можливість застосувати до обвинуваченої статті 75 Кримінального кодексу України та звільнити її від відбування покарання з випробуванням колегія суддів визнала безпідставними.

З урахуванням наведеного, колегія суддів апеляційну скаргу захисника обвинуваченої залишила без задоволення, а вирок Кременецького районного суду від 29 травня 2023 року – без змін.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео