Ростислав Фук

«Зубний біль на фронті нереально терпіти»: двоє братів-стоматологів з Тернопільщини лікують захисників на передовій

У прифронтових містах більшість стоматологій зачинені, лікарі повиїжджали. Мобільні стоматології вкрай потрібні для воїнів

Упродовж десяти днів двоє братів-стоматологів Степан і Володимир Бабини із села Дорогичівка Товстенської громади лікували українських захисників на передовій. Про це пише Нова Тернопільська газета.

Чоловіки дізналися про потребу в медиках для мобільної стоматології від благодійної організації «Центр спасіння життя» і відразу зголосилися. Придбали квитки на потяг до Краматорська і вирушили в зону бойових дій. Лікували зуби воїнам на волонтерських засадах. Від початку повномасштабного вторгнення вони долучалися до тероборони краю, приймали переселенців, які втікали з-під обстрілів, нині разом із односельцями допомагають воїнам із Дорогичівки.

Чоловіки дізналися про потребу в медиках для мобільної стоматології від благодійної організації

Брати-стоматологи мають власну клініку в рідному селі. Володимир працює стоматологом десять років, Степан – вісім. І хоча в Дорогичівці небагато мешканців, та пацієнтів вистачає – звертаються люди з довколишніх сіл. Українських захисників Бабини лікують безкоштовно, але не завжди воїни мають змогу під час відпустки викроїти день-другий, щоби навідатись у стоматологію. Власне, тому брати поїхали з допомогою до них на передову.

Дорогичівка розташована за 30 км від Бучача, за 40  – від Чорткова, за 35  – від Заліщиків, за 30 – від Городенки, поруч нема стоматологій, тому в нас людно, — розповідає Степан. – Із перших днів масштабного вторгнення ми з братом паралельно з роботою долучалися до тероборони нашої громади, приймали біженців, шукали для них прихисток. Із Дорогичівки на передовій – вісім військовослужбовців. Підтримуємо з ними зв’язок, намагаємося забезпечити їх необхідним. За зібрані односельцями кошти закупили обладнання «Starlink», зарядні станції, біноклі та інше спорядження. Радо зустрічаємо захисників-земляків у нашій клініці, але вони не завжди мають змогу прийти до нас під час короткої відпустки.

Брати-стоматологи мають власну клініку в рідному селі

Якось братам потрапило оголошення про роботу мобільної стоматології на Донеччині. Вирішили їхати, зареєструвалися, вирушили в дорогу.  Це всеукраїнська програма від благодійної організації «Центр спасіння життя», яка, окрім стоматологічної допомоги, займається евакуацією хворих із зони бойових дій, а також протезуванням. У їхній мобільній стоматології почергово добровільно працюють медики з різних куточків України.  

Своїм дружинам ми з Володимиром зізналися, що їдемо до Краматорська, а ось батькам – ні. Не хотіли, щоб вони хвилювалися, тому сказали, що маємо роботу в стоматологічній академії в Полтаві. Проте недовго вдалося таїти. Рідні вболівали за нас, а ми старалися бути корисними захисникам, – каже Степан.

У Краматорську брати-стоматологи працювали у складі двох мобільних бригад. За десять днів надали допомогу майже 50 бійцям. У прифронтових містах більшість стоматологій зачинені, лікарі повиїжджали. Мобільні стоматології вкрай потрібні для воїнів. 

Ми з братом працювали на два автомобілі у бойовому ритмі, – продовжує Степан. – Воїни попередньо записуються, але не всі можуть вчасно прибути в клініку, бо на фронті не дуже сплануєш час. Хотілося побачитись із земляками. Приємною була зустріч із Василем Тримблюком. Інші воїни з нашого села не змогли приїхати, бо перебували далеко від нас, мали бойові завдання.  

У Краматорську брати-стоматологи працювали у складі двох мобільних бригад

За словами лікарів, бійці підривають здоров’я на фронті, відповідно у них псуються зуби. В окопах нема змоги особливо дбати про гігієну. Захисники іноді не мають змоги поїсти, мерзнуть, ходять по коліна в болоті. Про зуби взагалі не йдеться. У мобільну стоматологію приходив молодий воїн, який за півтора року втратив багато зубів. 

Товариш лікарів їхав воювати з добрим станом зубів, а навідався під час відпустки у селі з зіпсутими. Все це передусім через неналежну гігієну, а ще через стреси. Негативні фактори впливають на людський організм.  

Воїни раді, що на передовій є змога безкоштовно полікувати зуби. Знаємо стоматолога із Заліщиків, який від минулого року несе службу в ЗСУ. Розуміючи потребу в наданні захисникам медичної допомоги, хоче придбати для їхньої бригади автомобіль мобільної стоматології. Плануємо з братом ще колись поїхати на фронт, щоб лікувати бійців. Коли ми були на Сході, наша мама святкувала 55-й ювілей. Задумались  як би її привітати. Допомогли захисники! Зняли невеличкий ролик із побажаннями. Незабутньо!  Війна, на жаль, триває, тому важливо продовжувати допомагати захисникам, хто де може. Це наша спільна боротьба за незалежність і мирне життя в Україні, – каже Степан.

Фото Нової Тернопільської газети

Вибір читачів за тиждень

Відео