Ростислав Фук

Не боїться шкідників: двоє братів із Тернопільщини вирощують капусту

Зірвані плоди у свіжому вигляді придатні до нового року, кажуть хлопці

Брати Олег та Павло Шкули з села Чернихівці поблизу Збаража уже п’ятий рік разом вирощують капусту. Цього року до збирання мають чотири з половиною гектари, пише Сільський Господар.

Капусту хлопці продають на тернопільському продуктовому ринку.   

У нас капустяний сезон – «гаряча» пора, – каже Павло. – Треба встигнути капусту зібрати і вигідно продати. Попит на неї є, бо саме триває пора квашення.  

Ідея вирощувати капусту належить старшому із братів – Олегу. Коли п’ять років тому він започатковував цю справу, то вже мав навики у веденні сільського господарства. Спочатку сіяв зернові, згодом став садити картоплю. Тоді ж і заклав півтора гектара капусти. Невдовзі до Олега долучився Павло. Відтоді й працюють у парі під сімейним брендом «Капуста у Паші».  

 Із самого початку вирощуємо два середньопізні сорти капусти: Агресор і Ларсія, – розповідає Павло. – Вони стійкі до несприятливих погодних умов, плоди не розтріскуються і що дуже важливо – мають високу стійкість до одного з найпоширеніших шкідників капусти – трипси. За сприятливої погоди і доброго догляду ці сорти дають урожайність 80–100 центнерів із гектара. А головка важить до п’яти кілограмів. Плоди дуже смачні і підходять для квашення.  

Білокачанну капусту Олег і Павло вирощують із власної розсади. Насіння висівають наприкінці березня – на початку квітня і накривають агроволокном. Кожні два дні поливають рослини, не знімаючи укриття. Коли їм там стає затісно, висаджують на постійне місце просто неба.  

Упродовж сезону капусту тричі просапують, кілька разів підгодовують і захищають від хвороб та шкідників. Поливають залежно від погоди. Але чим довше капуста росте, тим більше вона потребує вологи.  

Збирати врожай брати Шкули розпочинають у вересні. Морозів капуста не боїться, тож на грядці легко переносить мінус три-чотири градуси. Зірвані плоди у свіжому вигляді придатні до нового року. 

Але найкраще капусту зберігати квашеною, – каже Павло. – Вона не лише смачна, а й дуже корисна. Особливо в зимовий період, коли організм потребує вітамінів. 

Авторка: Марія Безкоровайна

Читайте також: Як зберігати капусту: найдієвіші способи

На тернопільському ринку вже продають шинковану капусту для квашення: які ціни

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео