Вища освіта у Польщі для тернополян – крок у майбутнє

Сьогодні все більше і більше випускників задумуються над подальшою освітою за кордоном.

Для розумних та кмітливих українців знайдеться місце у багатьох університетах різних країн. Найсприятливіші умови для навчання, що включають не лише достатню кількість місць, але й можливість проходити стажування у кращих компаніях та установах країни, подорожувати, опановувати нові мови, а також порівняно малу відстань від дому пропонує Польща.

Вищі навчальні заклади в Польщі поділяються на державні та приватні. Проте на якість освіти форма власності ніяк не впливає. Для поляків навчання у державних університетах безкоштовне, для іноземців – платне. У приватних же університетах усі навчаються на платній основі.

Польські дипломи визнаються у всіх країнах Європи та за її межами. Навчання тут триває потягом 3-5 років. Студентові пропонується широкий вибір спеціальностей: журналістика, філософія, історія, педагогіка, політологія, фінанси та бухгалтерський облік, психологія, медицина... Географія ВНЗ широка: українці можуть реалізувати себе у Варшаві, Кракові, Познані, Вроцлаві, Любліні Гданську, Катовіці, Жешуві тощо.

Вартість навчання залежить від престижу навчального закладу та факультету, який ви оберете. Наприклад, у найпрестижнішому і рейтинговому ВНЗ Польщі – Варшавському університеті вартість одного року навчання на бакалавраті становить 2000-4000 євро залежно від спеціалізації, в магістратурі - 2000-4500 євро. Загалом, ціни коливаються від 700 до 4000 євро за рік.

Що стосується проживання, університети пропонують гуртожитки різних категорій якості, з різною кількістю місць у кімнаті і, відповідно, різною ціною. Вартість на проживання у гуртожитку становить від 300-500 злотих (1800-3000 грн).

Про те, як дається навчання за кордоном, та які горизонти відкриває нова країна перед українцями, «Терен» поцікавився у студентів.

Вікторія Щигельська, студентка I курсу Варшавського університету, факультету Журналістики і медіазнавства, спеціальності PR і медіа маркетинг: «Університетом я дуже задоволена. Переваг навчання за кордоном багато: мені подобається країна, люди, сама Варшава, в яку я закохалася з першого погляду, і, звичайно, університет. При вступі я покладала великі сподівання на цей навчальний заклад, адже він вважається найкращим в Польщі і одним з кращих в Європі. Як не дивно, мої сподівання виправдані: рівень освіти високий, викладачі – не звичайні професори-теоретики, а справжні професіонали своєї справи. Переважна їх більшість працюють в PR-агенціях або є їхніми власниками. Я вважаю, що найголовніше, що може дати навчання, - це можливість отримати досвід від практиків. Також перевагою мого університету є можливість вивчення будь-якої іноземної мови на будь-якому рівні. І, звичайно, чи не найважливішим є те, що ми отримуємо диплом європейського зразка, який визнається в усьому світі».

Ольга Голубенна, студентка I курсу університету ім. Марії Склодовської-Кюрі, факультету Журналістики і суспільного спілкування: «Освіта у Польщі та Україні - це просто небо і земля. Кожного дня бачиш нову ціль: маса проектів, форумів, гуртків, фестивалів. Навчальний процес добре продуманий, немає нічого зайвого! На парах цікаво, бо викладачі використовують різний наочний матеріал: презентації, фільми і т п. Труднощів з мовою немає, поляки в групі дуже привітні, завжди допомагають, якщо це потрібно. У кожного потоку у Фейсбуці є своя спільнота, де студенти обмінюються навчальними матеріалами. Мій університет має власне студентське містечко, яке охоплює 10 гуртожитків, спортивний комплекс, а навколо - навчальні корпуси. Вартість проживання у гуртожитку становить від 315 злотих за один місяць, бо є гарні кімнати, а є дуже гарні. Я плачу 400 злотих, живу з українкою. Умови – супер, є все, що потрібно. Зараз в Польщі надзвичайно багато українців, особливо тут, в Любліні, бо місто близько кордону. Заголом Люблін і Польща - шикарні, мені тут дуже подобається».

Інна БУРЯК.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео