Тернопіль втратив сотні мільйонів гривень, а покарати нікого

Незаконні, на думку громади, земельні оборудки у Тернополі мала припинити спеціальна комісія, створена при обласній держадміністрації. Однак сподівання місцевих активістів не виправдалися: чимало фактів правоохоронці залишили поза увагою, а у тих, де вони помітили порушення, за півроку немає жодних зрушень. Принаймні, такий висновок можна зробити зі звіту голови комісії - першого заступника голови ОДА Івана Крисака. А тим часом схема, за якою міська влада фактично безкоштовно віддає ділянки комунальним підприємствам, а ті, відповідно, без аукціону - забудовникам, продовжує діяти.

 

Площа зелених насаджень зменшилася на 85 га

Громадські активісти кажуть: під так звані інвестиційні проекти міська рада за останні роки передала щонайменше 70 ділянок різної площі - 59 га землі у різних мікрорайонах. Остаточно втраченими, на думку городян, є і 85 га територій парків. Адже їх теж віддали під забудову.

Інформація, що доводить існування зловживань, ледве помістилася на 160 сторінках «компромату». Однак чи зверне на це хтось увагу? Схоже, сумнівається навіть голова комісії, яка півроку здебільшого писала листи і звернення, а не практично працювала.

Нагадаємо, комісію при ОДА створили у лютому 2015 р. Причому зробили це зовсім не за ініціативою влади чи правоохоронців. Це громадські активісти написали скаргу Президентові України Петру Порошенку, повідомивши, що у Тернополі діє схема уникнення передбаченої Земельним кодексом норми - обов’язкового продажу на земельних торгах ділянок комунальної власності або прав на них. Інформували також, що від 2010 року площа зелених насаджень у Тернополі зменшилася на 85 га. Зокрема, парк «Національного відродження» зменшився на 10 гектарів, парк Шевченка – на 6, а «Топільче» – на 9. Незаконне будівництво, як вказали активісти, ведеться У парку «Загребелля».

- За підрахунками активістів, місто внаслідок дії схем втратило сотні мільйонів гривень, - каже Іван Крисак.

«Перетягування каната» тривало три місяці

Згадали активісти у скарзі і про незаконну забудову на Привокзальному майдані. Однак пояснень цим діям міська рада за три місяці комісії так і не надала.

- Ми зверталися в міську раду, щоб вони нам надали документи для вивчення, - продовжує Іван Крисак. - Чекали на відповідь із мерії обумовлений законом місяць, а звідти прийшла відписка. Мовляв, ми нечітко сформулювали питання. І нагадали: «ОДА не має права втручатися в справи органів місцевого самоврядування». Тоді ми сформулювали питання так, як вони хотіли. Але через місяць знову прийшла відписка. Скерували третє звернення – і знову відписка. Тож комісія побачила, що не може дати оцінку тій інформації, яку наводять громадські активісти, і у червні ми всі матеріали передали у міліцію.

Отже, комісія три місяці, по суті, нічого не робила, а в цей час скандальні новобудови на узбережжі ставу і біля залізничного вокзалу щодня «росли». Нагадаємо, протестувати проти зведення торговельного комплексу на вулиці Богдана Хмельницького активісти почали ще тоді, коли там почали рити котлован, а сьогодні там уже височіють три поверхи будови. Щодо цієї будови правоохоронці відкрили кримінальне провадження, але будівництво там триває.

 

Остаточну крапку мають поставити правоохоронці

Коли журналісти обурилися, що комісія при ОДА (а входили до неї не лише чиновники і активісти, а й експерти та правоохоронці) виявилася настільки беззубою, Іван Крисак сказав: «Я теж незадоволений темпами розслідування».

То чому ж обласна влада у цій ситуації не клопотала про заміну керівництва місцевих правоохоронних структур? Відповісти на це запитання пан Крисак також чітко не спромігся. Лише зауважив, що поспішати не можна, адже існують вимоги, згідно з якими і чиновники, і правоохоронці зобов’язані діяти. Це начебто і затримує процес розслідування. До того ж, матеріалів зібрали дуже багато. Їх треба вивчити і перевірити…

Тепер громадським активістам залишається два варіанти: чекати, поки із бюрократією впораються у міліції і прокуратурі, або знову писати листи на адресу Президента чи прем’єра. Щодо результативності таких дій тепер виникають значні сумніви.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео