Тамара Коблик

У громаді на Тернопільщині вперше погасять «власну марку»

Марку приурочили отцю Миколі Малюжинському

Жителів Лановецької громади запрошують на пам’ятне погашення поштової марки. Про це повідомили на сторінці Лановецької міської ради у фейсбуці.
 
Вперше в історії Лановецької громади відбудеться пам’ятне погашення «власної марки» та конверта, приурочених просвітницькій діяльності отця Миколи Малюжинського, - розповіли у міськраді.

Захід відбудеться в Центрі надання адміністративних послуг 28 липня о 12:00 годині.

Довідково

Отець Микола Малюжинський походив з давньої родини священників. На початку 1932 року очолив Лановецьке благочиння, одночасно прийнявши парафію церкви Покрови Пресвятої Богородиці. В 1934 році отець на основі товариства «Просвіти», яка була заборонена, організовує «Добродійне товариство». Це була та ж « Просвіта», але під іншою назвою. Товариство існувало до 1939 року.

За покликом душі і серця отець Микола стає у перші лави борців з польською окупаційною владою, яка насаджувала католицизм, унію та здійснювала ополячення України. З початком німецької окупації у 1941 році архієпископ Луцький і Ковельський високо преосвященний Полікарп призначив отця Миколу членом Луцької (Волинської) Консисторії, а також адміністратором відновленої УАПЦ на українських землях.

15 жовтня 1943 року у волинських в’язницях німці розстріляли понад 500 осіб. Після жахливих фізичних і моральних тортур в Рівненській тюрмі цього ж дня відійшов у засвіти і отець Микола Малюжинський.

Фото Лановецької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео