Живописний пленер «Байда-SICH» фінішував на Тернопільщині (фото)

Майже 100 полотен створили художники під час першого Всеукраїнського живописного пленеру «Байда-SICH. Вишнівець-2015», який завершився на Тернопільщині. Написані картини виставили на огляд у Національному заповіднику «Замки Тернопілля». Експозицію вже оглянули представники влади, творча інтелігенція району, школярі.

Підсумкову пленерну виставку відкрила вчений секретар заповідника Надія Макарчук. Вона надала слово керівнику пленеру, тернопільському художнику Миколі Шевчуку, якому й належить авторство самої назви цієї мистецької акції - «Байда-SICH. Вишнівець-2015». 

Микола Шевчук, передусім, подякував генеральному директору Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолію Маціпурі за створення сприятливих умов для роботи митців. Вони приїхали з різних регіонів України і впродовж десяти днів працювали на малій батьківщині засновника Запорізької Січі Дмитра-Байди Вишневецького. Наступного року минає 500 років від дня його народження.

«Таким пленером ми започаткувавши козацький історичний проект із вшанування пам’яті цієї легендарної постаті української історії», - сказав Микола Шевчук. - Нині, у час війни на сході, усі ми подумки повертаємось і до нашого минулого. Запорізька Січ, Хортиця – це ті історичні місця, де вирували буремні події, про які треба нині пам’ятати. Кожен з нас має пишатися, що наша Тернопільщина дала світові легендарного Дмитра-Байду Вишневецького, засновника Запорізької Січі, потужних укріп-районів на Хортиці і першого на Запоріжжі оборонного замку».

На цьогорічний пленер митці відгукнулися швидко й охоче. «Ті, хто приїхав, - це справжні мої побратими у мистецтві, - зазначив пан Микола. - Вони не тільки пишуть картини, а й допомагають фронту. Їхня зброя – пензель, яким вони теж борються з ворогом. Ці митці створюють картини, кошти від продажу яких йдуть на допомогу захисникам Вітчизни».

Заслужений художник України, учасник пленеру Богдан Ткачик нагадав присутнім про ідею проведення такого пленеру. 

«У цьому році з ініціативи Заслуженого діяча мистецтв України, львів’янина Ореста Скопа тернопільські митці взяли участь у проекті «Мамай єднає Україну», - сказа він. - Нині художні полотна-Мамаї від кожного району Тернопілля зберігаються на сході України, у  Кам’янському (Дніпродзержинському) музеї історії міста. У день відкриття виставки наших Мамаїв у Тернопільському обласному художньому музеї голова ОДА Степан Барна запропонував започаткувати у нашій області козацький історичний проект із вшанування пам’яті нашого славетного земляка Дмитра-Байди Вишневецького.

До розробки проекту долучились заступник голови ОДА Віктор Шумада, начальник обласного департаменту культури, релігії та національностей Григорій Шергей і  генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, керівництво Збаразької РДА».

«Дивлячись на ці роботи, подумалось, що саме завдяки митцям ми змогли побачити об’єкти нашої культурної спадщини очима художників, - зазначив заступник директора Департаменту культури, релігій та національностей - начальник управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей ОДА Ігор Кульчицький. - Митці все побачене пропустили через себе і створили прекрасні картини, зобразивши на них ті речі, до яких, ми, можливо, вже звикли. Важливо, що ці роботи нагадують нам про те, що треба зберегти всі ці об’єкти культурної спадщини, які залишилися нам від минулих поколінь, показати всьому світові нашу історію».

    

Перший заступник голови Збаразької РДА Світлана Боднар зауважила: «Приємно чути, що митцям тут добре творилося. Відчувається, що вони на збаразький землі знайшли натхнення. Дивлюсь на ці картини і вкотре переконуюсь, якою гарною є земля, де ми живемо».

Любов Шиян, науковий співробітник Вишівнецького відділення Національного заповідника «Замки Тенопілля» вважає, що «ці полотна гідні великих галерей і знаних музеїв. Свого часу володіннями Вишневецьких була ледь не вся Україна. Митці зобразили тільки деякі куточки Збаражчини та Вишнівеччини, що колись належали Вишневецьким. Але це і Харківщина, і Сумщина, і Полтавщина. Це і Білорусія, і Польща, і Литва. Тобто, йдеться про масштабність перспектив проекту».

Власне, дух патріотизму пронизував кожен виступ під час відкриття виставки. «Митці представляють схід і захід України, її центральну частину, і це говорить, що ми всі єдині», - сказав отець Михайло Найко.

    

Що ж, жвиописний пленер завершено. Але «Байда-SICH» матиме своє логічне продовження у наступні роки. І не тільки на Тернопільщині, але й на сході країни.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео