Апендицит. Що це за патологія та причини появи

Новини компаній

Апендицит – патологічний стан, при якому виникає запалення червоподібного відростка сліпої кишки, який називається апендиксом. Лікування апендициту без операції не є можливим, при виникненні симптомів запального процесу потрібне екстрене хірургічне втручання та видалення запаленого органу

Що це за патологія та причини появи

Апендицит – патологічний стан, при якому виникає запалення червоподібного відростка сліпої кишки, який називається апендиксом. Лікування апендициту без операції не є можливим, при виникненні симптомів запального процесу потрібне екстрене хірургічне втручання та видалення запаленого органу.

Немає чітких причин, що сприяють розвитку запального процесу, однак можна визначити наступні небезпечні фактори:

  • надмірна рухливість апендиксу та наявність анатомічних перегинів;
  • закупорка відростка каловими масами, що є наслідком поганої роботи системи травлення та неповного перетравлення їжі;
  • розвиток харчових інфекційних процесів у кишківнику;
  • розвиток гострого запалення;
  •  отримання механічної травми живота.

Також закупорка просвіту червоподібного відростка може виникнути через формування пухлин або розмноження гельмінтів. Якими б не були причини запалення апендициту, потрібно своєчасно відреагувати та звернутись за допомогою до лікаря.

Як проявляється запалення апендициту

Гостра стадія запального процесу проявляється характерними типовими симптомами:

  1. біль у правій частині шлунку, не зумовлений жодними сторонніми факторами;
  2. неодноразова нудота та блювання, після чого не спостерігається полегшення;
  3. розвиток болю у верхній половині живота з розповсюдженням донизу та вбік;
  4. незначне підвищення температури тіла.

Подібні симптоми дозволяють кваліфікованому спеціалісту встановити чіткий діагноз та розробити лікувальний план. Можливе проведення додаткових аналізів крові, але зазвичай це не має суттєвого значення. Для уточнення діагнозу та диференціації від інших патологій шлунково-кишкового тракту проводять УЗД апендициту.

Як проходить лікування хвороби

Лікувальний процес потребує лише хірургічного втручання. У сучасних умовах операцію можна провести лапароскопічним шляхом через невеликі проколи на животі діаметром не більше одного сантиметра. Завдяки цьому можна зменшити втрату крові, скоротити реабілітаційний період та уникнути післяопераційних шрамів і рубців.

Процедура з видалення апендициту (апендектомія) триває не більше 30 хвилин, а період відновлення у стаціонарі скорочений до декількох днів. Після оперативного втручання не виникає жодних ускладнень, пацієнт може швидко повернутись до повноцінного життя.

Ускладнення запального процесу можуть виникнути у випадку запізнілого звернення до лікаря. Тому при появі перших небезпечних симптомів потрібно якомога скоріше звернутись за хірургічною допомогою, щоб уникнути перитоніту, абсцесу та інших небезпечних явищ.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Вибір читачів за тиждень

Відео