Парковки біля скандального еко-готелю у Тернополі таки не буде

Програму підтримки парків Тернополя на три наступних роки ухвалили на сесії міської ради сьогодні, 22 грудня. Лише у наступному році на виконання цієї програми передбачили майже 34 мільйони гривень.

Про це депутатам розповів заступник начальника міського управління культури, завідувач сектору розвитку культури і духовної спадщини Василь Кармазин. Очевидно, він не встиг належно підготуватися до виступу, адже доповідати повинен був начальник управління Олександр Смик. На чимало запитань депутатів у чиновника не було відповіді. Через це іноді на виручку приходив міський голова Сергій Надал.

«Парки втратили 25 га колишньої площі»

- Розробник – Об’єднання парків культури і відпочинку. На виконання всієї програми потрібно 54 млн 674 тис. грн, - каже він. - Скажімо, у 2016 році на фінансування програми передбачили 33 млн 812 тис. грн, у 2017-му треба 17 млн 146 тис. грн, а у 2018-му – 6 млн 716 тис. грн.

Програмою, зокрема передбачили провести реконструкцію Пагорбу Слави у «Старому Парку». Обійдеться місту створення Пантеону Слави у 800 тис. грн. Василь Кармазин навіть обмовився, що проект уже є. Планують також придбати машини для викачки туалетів, деревоподрібнюючу машину і нові зелені насадження. Втім, найбільше сума піде на благоустрій парків, уточнив Василь Кармазин.

До слова, до складу КП «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя» належать  чотири парки, а саме парк ім. Т.Г.Шевченка, «Топільче», «Національного відродження» і «Старий парк».

Чимало депутатів відразу заявили, що мають запитання до доповідача, адже мали зауваження до тексту програми. Наприклад, депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула запропонував вилучити вказані у документі площі парків. На його думку, вони – занижені, порівняно із даними на 2010 і навіть 2012 роки.

- Через різні махінації із землею парки за цей час втратили 25 га свої колишньої площі, стверджує пан Шкула. 

Забігаючи наперед скажемо, що депутати підтримали цю пропозицію 31 голосом «за». Окрім того, депутати наполягли на вилученні одного із пунктів Програми – біля території, де планували звести скандальний еко-готель, мали облаштувати платну парковку для тернополян, які відпочивають у парку. Основний аргумент депутатів – для побудови парковки доведеться зрізати чимало дерев.

Депутати пропонують купити нові атракціони

Натомість його колега по фракції Олег Нитка запропонував оновити атракціони у парках, аби ці підприємства працювали і заробляли на себе. Мовляв, навіть на старих «радянських» атракціонах вони за рік мають 600 тисяч гривень доходу, а якби там встановити сучасні, то ситуація поліпшилася б набагато.

- Пропоную вивчити питання, скільки коштів потрібно на придбання сучасних атракціонів, - уточнює він. – Можливо, варто пошукати такі атракціони за кордоном, де готові їх продати, оскільки часто оновлюють обладнання.

Депутата від «Громадського руху «Народний контроль» Вікторію Шараськіну турбували дещо інші проблеми. Наприклад, у парку «Здоров’я», за її словами, неможливо гуляти із дітьми, бо там кишить кліщами, а також – багато бездомних собак, які бігають зграями.

- Щодо кліщів, то ми щороку двічі – навесні і восени проводимо обприскування за приписом санепідемстанції. Гроші на це у бюджеті завжди є, - апелює міський голова Сергій Надал. – У нас є статистика, що випадків укусів кожного року стає все менше. А щодо собак – то треба запитувати в управлінні житлово-комунального господарства.

Попри зауваження депутатів, Програма підтримки тернопільських парків із суттєвими правками отримала на сесії 38 голосів «за».

За останні роки у парках багато що зробили

Яких саме парків стосується рішення і що у них за останні роки зробила влада – читайте нижче (цитуємо текст Програми – прим.).

Парк ім Т. Г. Шевченка заснований  в 1953 році, розташований біля Тернопільського ставу. На Літній естраді відбуваються різні культурно-масові заходи. На території парку зростає біля 50 видів дерев і кущів. Парк став улюбленим місцем відпочинку тернополян. Тихі тінисті алеї, невелика штучна водойма, острівці, легкі арочні мости, плесо Тернопільського ставу надають парку особливої чарівності та неповторності.

Протягом останніх років проведено реконструкцію Набережної. Зроблено капітальний ремонт підпірної стіни та сходів. Встановлено новий дитячий майданчик. Придбано нові водні велосипеди. Періодично омолоджуються зелені насадження. Проводиться заміна старих лавок та урн на нові. Проведено реконструкцію альтанки та острова на великому озері. Встановлено тренажери на острові «Чайка». Проведено заміну хреста та облаштування території навколо нього. На території парку встановлено скульптурні композиції. Споруджено пам`ятник С.Бандері.

Парк «Топільче» (заснований в 1983 р.) розташований вздовж річки Серет — улюблене місце відпочинку дітей і молоді. Виник він на місці колишнього болота і схожий на казку, з чарівними озерцями, водяним млином, дитячими атракціонами, зоокутком, фортечним  містечком, космічним містечком, будівлею «Нептун», також на його території є спортивний майданчик з тренажерами і дитячий майданчик. У зоокутку можна побачити   коней, поні, страусів, віслюків, кіз, ланей, оленя, овець, муфлонів, курей свійських і декоративних, фазанів, павичів, качок, цесарок, казарок, качок-мандаринок, гусей, лебедів. В парку «Топільче»  також є мальовничі острівці, канали і водойми. Поруч зони атракціонів, активних ігор, культурно-видовищних заходів.  Завжди людно біля музичних фонтанів на центральній алеї. Милують око зелені насадження парку, в якому нараховується біля 60-ти видів дерев та кущів.  

 

Протягом останніх років відремонтували центральну алею, пішохідні доріжки, відремонтовані містки, облаштували екстрим-парк. Періодично омолоджуються зелені насадження. Проводиться заміна старих лавок та урн на нові. Окрасою парку є вирізьблені на стовбурах зрізаних дерев різноманітні фігури. В парку встановлені скульптурні композиції. Придбано нові водні велосипеди.

Парк «Національного Відродження» заснований на території пустиря у 1978 році. Розташований між масивами — «Східний» і «Сонячний». У парку є головна алея, від якої відгалужуються шість менших. На територій парку є Пам’ятний знак-курган Монументальний Хрест, Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії, Пам’ятний знак правоохоронцям області. Також там споруджене Співоче поле. П’ять тисяч глядачів розміщаються в амфітеатрі, стільки ж — на оглядових майданчиках… У парку діють також атракціони, дитячий майданчик, спортивні майданчики, фонтан. Парк «Національного Відродження» - популярне місце відпочинку серед людей похилого віку, дітей і молоді. А приваблює у парку саме неповторність краєвиду, свіже повітря, безліч галявин і лавочок для відпочинку. Парк налічує біля 60 видів дерев, кущів.

Протягом останніх років проведено повністю заміну лавок на Співочому полі, відремонтовано гримерки, дах, встановлено додаткову сцену та відремонтовано існуючу. Заасфальтовано пішохідні доріжки від літака до фонтану. Періодично омолоджуються зелені насадження. Проводиться заміна старих лавок та урн на нові. Встановлено квіткову композицію з гербом міста Тернополя.

«Старий Парк» заснували в 1961 р. на безлюдній околиці. Проте ще у 1861 році парк на тій території заклали стараннями тодішнього бургомістра Володимира Мандля. Той парк зруйнували під час Другої світової війни. Із квітня 1944 р. «Старий парк» став місцем поховання воїнів, полеглих в боях із німецько-нацистськими загарбниками. У 1970 році там насипали Пагорб Слави і спорудили меморіальний комплекс… У сучасному «Старому парку» височить скульптурно-меморіальний комплекс «Пагорб Слави», що є даниною пам`яті загиблим у Другій світовій війні. Також на території парку розташовані: скульптурна композиція «Материнський поклик», пам`ятники А.П.Живову, Г.В.Танцорову, М.Г.Пігорєву, В.А.Чалдаєву, М.Г.Карпенку, О.П.Максименку, меморіальна дошка «Дітям – жертвам нацизму», архітектурно-меморіальний комплекс з символічною могилою Невідомому солдату.                   

Протягом останніх років здійснили капремонт підпірної стіни від вулиці Петрушевича. Провели реставрацію надгробних плит. Встановили пам`ятник на похованням і металевий хрест. Проводиться омолодження дерев. Здійснюється заміна старих лавок та урн на нові.

Окрім того, на території нашого міста розташований ландшафтний парк «Загребелля»,  в межах якого розбили міський парк «Здоров′я», площа якого нині складає 9 га.

Парк «Загребелля» - регіональний ландшафтний парк, розташований у межах вулиць Львівської та Бережанської, лісових насаджень науково-дослідного виробничого господарства «Наука», розсадника відкритого акціонерного товариства «Зелене господарство», лісопарку «Кутківці» і лісопарку на березі Тернопільського ставу, лісового урочища «Пронятин» і Тернопільського ставу з намитою частиною і гребним каналом, пляжу та інших земель. Створення регіонального ландшафтного парку має для міста стратегічне значення. Надзвичайно важливе значення парк «Загребелля» відіграє у формуванні екологічної стратегії та екологічної політики не тільки міста, а й регіону. Парк охоплює усі найбільш збережені ділянки природних ландшафтів міста.

Парк «Здоров’я» (заснували у 2015 р.) - наймолодший парк. Розташований неподалік міської лікарні №3, на вулиці Бережанській, що на масиві «Дружба». Вхід до парку обрамлює дерев’яна пергола. Це територія, яка має чудові дерева, які не має жоден інший парк у Тернополі. Тут розташована велика центральна алея із велодоріжкою, стежки, закутки, де можна в безпеці відпочити. А ще – дитмайданчик на 250 квадратних метрів і спортмайданчик. Облаштували там і комфортні місця для відпочинку, встановили лавки.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Обсяг коштів, залучених на виконання програми на 2016-2018 рр.

2016 р.

 

2017 р.

2018 р.

Усього витрат на виконання програми

Обсяг ресурсів всього :

33812,0

14146,0

6716,0

54674,0

у т. ч.:

 

 

 

 

міський     бюджет

33812,0

14146,0

6716,0

54674,0

державний   бюджет

-

-

-

-

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео