Яким був 2015 рік для тернопільських спортсменів?

2015 рік для тернопільських спортсменів видався нелегким. Були успіхи, були й невдачі, але загалом сенсаційних та зіркових перемог здобуто, на жаль, не було, хоча сказати, що вагомих здобутків не отримано, буде неправильно. У своєрідному спортивному хіт-параді журналісти «Номер один» вирішили пригадати, який був рік, що минає.

Подія року

Рекордсменка-марафонка

Легкоатлетка з Бережан Наталія Легонькова цьогоріч виграла два престижних змагання – марафон у Дубліні (Ірландія) та напівмарафон у Косцяні (Польща). При цьому на марафоні бережанка суперничала з понад 15 000 атлетами і перемогла із власним рекордом, який відтепер становить 2 год. 31 хв. 8 сек. Результати Легонькової дозволяють їй брати участь в Олімпійських іграх (кваліфікаційний норматив на участь в ОІ становить 2 години 42 хвилини), але поки не відомо, чи спортивні чиновники відберуть бережанку на змагання в Бразилію.

Досягнення року

Медаль у Лас-Вегасі

Вихованець теребовлянської борцівської школи Василь Шуптар здобув бронзову медаль на чемпіонаті світу-2015 з вільної боротьби, який проходив у Лас-Вегасі (США). У ваговій категорії до 61 кілограма у «бронзовому» фіналі Василь у запеклій боротьбі переміг призера Азіатських ігор та чемпіонатів Азії Байранга з Індії.

Стабільність року

Підкорювач заліза

Скалатська важкоатлетка Марія Хлян виборола «срібло» на чемпіонаті Європи серед молоді (до 23 років) у Клайпеді (Литва). Піднявши у двох вправах штангу вагою 225 кг, наша землячка всього одним кілограмом поступилася чемпіонці. Окрім того, Хлян стала чемпіонкою України та була шостою на дорослому чемпіонаті Європи, який проходив у Тбілісі (Грузія). Останній результат дозволив скалатчанці вибороти путівку на Олімпійські ігри в Бразилію.

Повернення року

Стріляюча Олена

Феєрично повернулася після річної перерви у великий спорт тернопільська біатлоністка, олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна. Екс-заступник Міністра спорту на двох стартових етапах Кубка світу здобула три бронзові медалі – дві в індивідуальних гонках в Остерсунді (Швеція) та одну в естафеті в австрійському Хохфільцені. Зазначимо, що 8 квітня ц.р. Підгрушна була звільнена з посади заступника Міністра молоді і спорту України.

Дебют року

Вуличний футбол

У вересні в Амстердамі (Голландія) проходив чемпіонат світу з вуличного футболу, в якому брали участь 48 чоловічих збірних і 16 жіночих. Національна збірна України, яка була представлена змішаною командою (чоловіками і дівчатами) і була сформована на базі Тернопільської області, виборола «срібні» нагороди (12 перемог і одна поразка). Під час церемонії нагородження кращих команд світу найбільше визнання отримав воротар українців, тернополянин Владислав Бритковський.

Команда року

Жіноча «Тернополянка»

Дівоча команда «Тернополянка» в 2015 році дебютувала у найвищій футбольній лізі. Її сьоме місце в дебютному сезоні (серед восьми команд-учасниць) не є чимось особливим, але підопічні тренера Володимира Левчука зуміли попсувати нерви не одному сильному колективу. А на завершення сезону в зимовому Кубку України «Тернополянка» і взагалі зуміла вибороти «бронзу».

Матч року

15,5 тисяч вболівальників

Аншлаг на тернопільському стадіоні зібрав футбольний матч 1/8 фіналу Кубка України між ФК «Тернопіль» та донецьким «Шахтарем». Незважаючи на те, що муніципали поступилися суперникові - 0:5, вболівальники залишилися задоволеними, адже  майже 15 років до Тернополя не приїздили суперники, що беруть участь у Лізі чемпіонів УЄФА. Гостинність тернополян та прихильність публіки вразили навіть тренера «гірників», зазвичай незворушного румуна Мірчу Луческу.

Надія року

Микулинецький удар

На перших Європейських іграх у Баку (Азербайджан) боксер із Микулинців Віктор Петров у ваговій категорії до 64 кг здобув бронзову медаль. У напруженому півфінальному поєдинку наш спортсмен отримав розсічення, але проявив справжній спортивний характер, довівши бій до кінця. На жаль, у цьому двобої боксер із Микулинців поступився представнику Азербайджану Колассу Сотомайору.

Організатор року

50 футзальних команд

Футзал у всі роки незалежності був одним із видів спорту, на який ніхто особливої уваги не звертав. Але з приходом молодого та енергійного Дмитра Андрієшина (нагадаємо, якщо хтось не знає: Дмитро – голос тернопільського Євромайдану) футзал став набирати обертів, почали проводитись регулярні чемпіонати, кращі тернопільські команди представляють область на всеукраїнській арені. Що говорити, якщо в цьогорічному сезоні футзальних команд назбиралося аж на три ліги, а загалом в обласному чемпіонаті беруть участь аж 50(!) колективів.

Трансфер року

Нестійкий Семенець

Найвідоміший гравець ФК «Тернопіль», кращий бомбардир в її історії Богдан Семенець, даючи певні обіцянки, що залишиться у розташуванні муніципалів до зими, зігравши влітку кубковий матч у Нікополі, попрощався з ФК «Тернопіль». Богдан перейшов, можливо, до більш грошовитого клубу першої ліги – ФК «Полтава». Як показала історія, Семенець не став своїм у Полтаві, а сам клуб із Центральної України нещодавно «наказав довго жити», знявшись зі змагань у першій лізі.

Розчарування року

Багатостраждальна «Нива»

Після того, як на початку 2015 року ФК «Нива» перекупили у Автанділа Мдінарадзе таємничі кіпрські інвестори з львівським корінням, заговорили про масштабні зміни в команді у кращу сторону. А футбольні експерти в один голос почали давати «Ниві» серйозні аванси, приписуючи команду якщо не до фаворитів першої ліги, то у число тих колективів, які можуть поборотися за п’ятірку кращих. Керівництво ж клубу потай мріяло про Прем’єр-лігу. Другу частину минулого чемпіонату нові господарі тернопільського клубу розглядали, як своєрідний плацдарм для вирішення серйозних задач у сезоні-2015/16. І все для того робилося – гроші, а з ними і якісний тренувальний процес, як повідомляли офіційні джерела клубу, мали закласти надійний фундамент під майбутні перемоги «Ниви». Але в підсумку все це виявилось мильною бульбашкою. Команда з 10 очками, 10 забитими голами в 17 поєдинках є відвертим аутсайдером першої ліги.

Облом року

Неявки лідера

Лідеру чемпіонату України серед жіночих команд вищої ліги тернопільському «Педуніверситет-Енерго» зарахували дві технічні поразки через невиїзд на календарні матчі до Миколаєва. А все через відсутність фінансування. Тим не менше, команда залишається на першому місці вищої ліги і її керманичі сподіваються, що гірші часи позаду.

Обіцянка року

«Шахтар» гратиме матчі Прем’єр-ліги в Тернополі!?

ФК «Шахтар» планував один із матчів Прем’єр-ліги зіграти в Тернополі. Але наш міський стадіон, на жаль, не виконав практично жодного пункту, що вимагали від нього представники «Шахтаря». Причому ці вимоги не були якимись нездійсненними.

Прикро те, що під «шумок» матчу донеччан можна було привести стадіон і газон до належного стану. Все зроблене залишилося б не «Шахтарю», який так чи інакше на постійній основі не грав би у Тернополі, а слугувало б у майбутньому на благо тернопільського футболу і двохм його професійним командам. Але, очевидно, хтось саботував вказівки міського голови,  який особисто виступив з ініціативою «притягнути» до Тернополя «Шахтаря».

Конфуз року

Тернопільський «договорняк»

У вересні Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ прийняв рішення про визнання матчу «Нива» – ФК «Тернопіль» (16 листопада 2014 року) таким, в якому мали місце факти маніпуляції результатом. Або, кажучи по-простому, цей поєдинок визнано договірним. Було прийнято рішення про позбавлення обох команд трьох турнірних очок у чемпіонаті серед команд першої ліги сезону 2015/2016 років. Також клуби зобов’язані сплатити штраф у розмірі 100 тисяч гривень кожний. Команди на рішення КДК подали апеляції, але, знаючи консерватизм футбольних органів по відношенню до провінційних колективів, з великою долею ймовірності можна сказати, що її навряд чи буде задоволено.

Трагедія року

Смерть на футбольному полі

11 жовтня 2015 року стало чорним днем у календарі тернопільського спорту. Прямо на футбольному полі у селі Ридомиль Кременецького району помер 26-річний футболіст Володимир Усатих. Трагедія сталася під час матчу кубка району між ФК «Ридомиль» та «Колосом» із села Гаї. За висновками медиків, футболіст помер від серцево-судинної недостатності. Той матч суддя зупинив за рахунку 4:0 на користь команди «Колос». Один із чотирьох голів у цій злощасній грі забив саме Володя Усатих. Цей гол став для нього останнім з великої кількості точних ударів по воротах суперників, які в нього були в аматорській кар’єрі футболіста.

Втрата року

Загинув заліщицький «дєд»

1 травня на 55 році життя трагічно загинув відомий футболіст (виступав за «Ниву», «Дністер»), тренер та спортивний функціонер Петро Миколайович Дідик. Близько опівночі в Заліщиках трапилась дорожньо-транспортна пригода – зіткнення автомобіля «Нива Шевроле», яким керував 53-річний водій, мешканець Заліщиків, та «Рено Кенго», за кермом якого був 27-річний водій з Чернівецької області. Внаслідок даної автопригоди пасажир автомобіля «Нива» Петро Дідик від отриманих травм помер у Заліщицькій районній лікарні.
 

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео