Проекти у селах і містах фінансуватимуть із казни Тернопілля

Аби залучити кошти для вирішення проблем громад Тернопільщини, в обласній раді вже кілька років проводять конкурси місцевих проектів.

Багато хто цим уже скористався. Відремонтував ФАП чи, наприклад, встановив нові вікна у школі, садочку. У 2016-му зробити власні кроки пропонують іншим громадам. Адже на співфінансування проектів у казні щороку передбачають 3,7 млн грн.

Створили Центр, що сприяє підготовці проектів

Сільські і міські голови, голови райрад і об’єднаних громад могли отримати роз’яснення щодо правил і вимог обласного конкурсу з підтримки проектів, важливих для місцевих громад під час загальних зборів асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини». Адже їх цікавило, як за кошти з обласної казни і співфінансування з бюджету у селах і містах краю можна створити сучасну інфраструктуру об’єктів у сферах освіти, охорони здоров’я, дорожньо-транспортного і житлово-комунального господарства, благоустрою. До речі, використати кошти також дозволяється на створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності.

- Це дає можливість залучати кошти для вирішення проблем громад, - наголошує голова облради Віктор Овчарук. – Органи місцевого самоврядування цього року зможуть претендувати на залучення коштів із Державного фонду регіонального розвитку, програм секторальної бюджетної підтримки ЄС, але використати варто й інші можливості.

В Українській асоціації районних і обласних рад створили Центр державно-приватного партнерства, покликаний сприяти підготовці типових та індивідуальних проектів, які можна використати під час подання заявок на фінансування з вищезазначених джерел.

- Метою обласного конкурсу є відбір проектів розвитку місцевого самоврядування, які будуть співфінансувати за рахунок коштів обласного бюджету, відповідно до Бюджетного кодексу України, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством, - пояснює начальник відділу зовнішніх зв’язків і промоції області виконавчого апарату обласної ради Тарас Борук.

Від кожного учасника конкурсу приймають лише один проект

За умовами конкурсу, проект розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці органи місцевого самоврядування Тернопільщини повинні у встановленому порядку зареєструвати. Обов’язковим є схвалення проекту рішенням відповідної ради.

- Визначені три категорії учасників: перша  – проекти сільських рад, друга  – проекти селищних рад і міських рад і третя – проекти міських рад обласного значення і районних рад, - уточнює пан Борук. – Від цього залежить і розмір співфінансування з обласної казни. Причому від кожного учасника конкурсу приймають лише один проект. Це варто врахувати, створювати більше проектів і спрямовувати їх у різні фонди і структури.

Наступного тижня, за його словами, запланували провести засідання ради конкурсу, яка визначить перелік пріоритетних напрямків, за якими слід розробляти і подавати проекти.

- Закликаю органи місцевого самоврядування активізувати проектну діяльність. Це один із шляхів реального залучення коштів для вирішення проблем громад Тернопільщини, - наголошує Віктор Овчарук.

Отже, учасники конкурсу першої категорії можуть отримати до 50 тисяч, другої – до 75 тисяч, третьої – до 100 тисяч гривень. Пріоритет конкурсна комісія надаватиме тим проектам, де місцеві ради обіцяють виділити більше коштів зі свого боку. Триватиме відбір проектів приблизно з травня до серпня. Докладну інформацію оприлюднять на офіційному сайті обласної ради - te-rada.org.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Проведення щорічного обласного конкурсу проектів розвитку органів місцевого самоврядування є одним із основних заходів обласної комплексної «Програми розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2014-2018 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 15 березня 2014 р. за №1602. Фонд конкурсу формують за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на фінансування програми розвитку місцевого самоврядування.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео