Ростислав Фук

Тернополянка представила кліп на лемківську пісню, яку присвятила своїй бабусі (відео)

Ірина Гонташ працює бібліотекаркою і дуже любить співати. Її перша пісня вже навіть встигла підкорити соцмережі

Тернопільська співачка Ірина Гонташ презентувала кліп на лемківську народну пісню «Маєран», яку присвятила своїй бабусі Розалії Кіт.

Це була ідея мого брата. Він каже: «Ти різне співаєш, а чого б лемківську не заспівати на знак пошани бабусі Розалії?» Мені сподобалась ідея. І почала вибирати пісню, – розповідає Терену співачка.

Спочатку Ірина хотіла виконати улюблену бабусину пісню «Йшла дівечка по лісечку», але вона була польська, а не лемківська. Також вже раніше виконувала «Горе долом ходжу…» , але вона надто сумна і хотілось чогось веселішого. Тоді випадково в інтернеті натрапила на пісню «Маєран». Вона їй сподобалась своєю легкістю, веселістю та жартівливістю.

Фонограму та запис зробили на студії Luxsound. Продюсером та аранжувальником став Mike Tonight.

Як завжди, довго вагалась, щоб записати пісню, і довший час її не показувала нікому. Потім подумала, що якщо представити пісню, то краще з кліпом. В цьому допоміг Юрій Фуч. Зйомка була на студії «Колір». Ідея кліпу моя. Хотілося, щоб все було мінімально і водночас красиво, – ділиться спогадами Ірина.

У кліпі тернополянка знімалася у двох образах. На першому – в лемківській прикрасі з бісеру - кривулі, яку виготовила спеціально до зйомок майстриня Неля Репко. Другий образ – у ґорсетці, яка перейшла у спадок від прабабусі-лемкині Марії до бабусі Розалії, далі до мами і вже тепер до Ірини.

Також на мені гофрована спідниця у сучасному варіанті - приблизно таку носили лемкині, і вишита сорочка, яку мені пошили з подушок іншої прабабусі - дідової мами. Відповідно, шукала і взуття, схоже до лемківських постолів, – каже співачка.

У кліпі Ірина виступає в лемківському вбранні, яке перейшло до неї ще від прабабусі

Ірина мріє побувати на бабусиній батьківщині – у селі Ганчова Краківського воєводства в Польщі. За її словами, бабуся була надзвичайно доброю жінкою і мала дзвінкий та ніжний голос. Дуже гарно співала. Працювала фельдшеркою на швидкій. Розповідала, як приймала пологи у швидкій. Мала ще дві сестри і двох братів.

Сподіваюся виконати цю пісню на Лемківській Ватрі, яка проходить щороку в місті Монастириська, де я народилася. Але через війну фестиваль не відбувається. До речі, якраз зараз фестиваль проводять у польській Ждині. На жаль, я цього року не подала заявки на участь, сподіваюсь наступного року не пропущу. Тільки коли виросла, почала цінувати коріння і дізнаватись про свій рід. Хочу якнайбільше знань передати своїм дітям в памʼять про родину, бо в цьому наша сила, – розповіла Ірина.

Нагадаємо, Ірина Гонташ працює бібліотекаркою в одній з тернопільських шкіл. Жінка дуже любить співати і минулого року випустила кавер на пісню Kim Walker-Smith - Throne Room про могутню і незламну Україну. Слова пісні написала сама у Німеччині, куди з сім'єю тимчасово виїжджала після 24 лютого. Згодом, повернувшись до України, вирішила дати життя своєму музичному твору. До речі, цей кліп підкорив соцмережі, набравши тисячі переглядів і сотні коментарів.

Читайте також: Бібліотерка з Тернополя представила кавер-кліп, який підкорює соцмережі

Фото, відео Ірини Гонташ

Вибір читачів за тиждень

Відео