Батьки тернопільських дошкільнят б’ють на сполох через вакцинацію

В Україні стартував третій тур позапланової вакцинації проти поліомієліту. Наразі активно щеплюють і тернопільських малюків. Батьки одного із садочків Тернополя б’ють на сполох - від отриманої вакцини в їхніх дітей різко погіршився стан - з’явилась лихоманка, нудота та місцеві алергічні реакції.

- Приходили педіатри у садок і прямо там робили щеплення, нашого малого тоді якраз не було, - розповідає “20 хвилин” тернополянка Оксана. - Наступного дня дізналась, що двом діткам стало зле, їх батьки із садочку забирали додому з підвищеною температурою.

Жінка розповідає, що їй вже вкотре телефонують з поліклініки та наполегливо просять прийти щепити дитину. Та вона вагається.

Саме Міністерство охорони здоров’я пропагує позапланову вакцинацію. Чому щеплення малечі проходить не за календарем щеплення? МОЗ озвучує основну причину - спалах поліомієліту на Закарпатті, який підтвердила лабораторія ВООЗ. Цікаво, що вакцину Україна отримала як гуманітарну допомогу - із-за кордону.

Більше про те, звідки приїхали препарати, розповів заступник головного лікаря з поліклінічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма.

- Вакцину від поліомієліту українцям передала Канада, у зв’язку зі складною економічною ситуацією, - розповідає він. - Країна-виробник - Франція. У нас досить багато вакцин - саме французького походження, тому немає підстав сумніватись щодо якості препаратів. Вони мають відповідну супровідну документацію.

Позапланові щеплення проти поліомієліту, за словами пана Володимира, відбуваються в три тури. У перших двох уже щепили дітей від двох місяців до шести років, а в третьому - від двох місяців до десяти років. Таким чином, вакцинація має охопити всіх дітей, що народилися в період 2005–2015 років, незалежно від того, отримували вони раніше щеплення від поліомієліту чи ні.

Батьки нічого платити не повинні, усе це діти отримують безкоштовно. Проти поліомієліту застосовують два види вакцин: ІПВ (інактивована, яка вводиться як ін’єкція) і оральна ОПВ (жива вакцина у вигляді крапель).

- Діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту, отримують першу дозу ІПВ та можуть бути далі вакциновані ОПВ не раніше ніж через 14 днів після отримання ІПВ, - пояснює лікар. Діти, які раніше (більше ніж 14 днів) отримали щонайменше одну дозу інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ окремо чи в складі комбінованих вакцин або ОПВ), повинні отримати ОПВ в рамках раундів вакцинації ОПВ незалежно від часу отримання останньої дози.

Щеплень не призначають членам сім’ї ВІЛ-інфікованого та особам, що доглядають за ним, дітям які перебувають в закритих дитячих колективах.

Вакцинацію, за  словами лікаря, здійснюють винятково в кабінетах щеплень, які діють як окремий структурний підрозділ лікувально-профілактичного чи амбулаторно-поліклінічного закладу охорони здоров’я. У випадку з дитячими садками, аби зекономити час, мобільні групи, до складу яких входили дільничні педіатри, виїжджали у заклад, аби провести щеплення малюків. У будь-якому випадку батьки повинні надати письмову згоду чи відмову про проведення щеплення, додає Володимир Кучма.

На питання, чи були зафіксовані погіршення самопочуття у дітей, яких щеплювали, фахівець відповів, що офіційно зареєстровані чотири випадки. Деколи після проведення щеплення в дитини може підніматись температура тіла, це є нормою, тому не повинно відлякувати чи насторожувати батьків. Загалом протягом двох турів проведення імунізації, щеплення отримали уже 10 тисяч дітей, потрібно ще вакцинувати 20 тисяч осіб.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео