Агро-новини 20 лютого

Новини аграрного сектору.

В Україні знову скоротять площі під овочами

В Україні у 2016 р. знову скоротяться площі під сезонними овочами, про це повідомила експерт проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Смирнова, повідомляє прес-служба відомства.

«Уже другий рік поспіль українські виробники поступово скорочують площі під сезонними овочами, і на це є ряд причин», — зазначила вона.

За її словами, у першу чергу зниження виробництва викликано скороченням попиту на таку продукцію з боку переробних підприємств. На жаль, переробна галузь в останні роки теж змушена скорочувати виробництво, так як попит на готову продукцію поступово знижується.

«Не останню роль у зниженні виробництва зіграє фактично повна відсутність поставок сезонних овочів у Росію», — сказала експерт.

Рік тому українську продукцію досить активно відвантажували на російський ринок через Крим, однак після початку продовольчої блокади у вересні 2015 р. цей ринок був закритий.

Вінниччина стала лідером за обсягами виробництва м’яса в Україні

Вінничина за результатами січня 2016 р. стала лідером в Україні за обсягами виробництва (реалізації) м’яса, пише прес-служба. Вінницької облдержадміністрації, посилаючись на дані головного управління статистики у Вінницькій області.

Усіма категоріями господарств вироблено (реалізовано) 36,9 тис. т м’яса, або 13 % від загального обсягу виробництва по Україні.

«Сільськогосподарськими підприємствами за січень цього року вироблено (реалізовано) 30,1 тис. т м’яса, або на 1,8 тис. т (6,4 %) більше за аналогічний період минулого року», — йдеться у повідомленні.

Українські фермери відмовляються від органіки через бажання швидко заробити

Вартість органічних яблук в Україні становить 0,5-0,68 євро/кг.

Україна ввійшла до списку країн-виробників органічних фруктів і має серйозні перспективи в розвитку цієї галузі. Про це заявила експерт з розвитку органічного ринку України Тетяна Ситник в ході першої національної аграрної конференції «Мільйон з гектара», повідомляє АПК-Інформ.

За її словами, наша країна орієнтована на збут органічної продукції в країна ЄС. До того ж, її конкурентоспроможність на цьому ринку цілком висока. Порівняти хоча б ціни на органічне яблуко в Україні та Польщі. Наші виробники продають цю продукцію за 0,5-0,68 євро/кг, а країна-сусід просить близько 5 євро/кг.

На сьогодні в Україні вже є 100 га органічних садів. Однак, нові насадження з’являються вкрай повільно. Причина цього полягає в гонитві фермерів за швидкими прибутками, які можна отримати лише в випадку утримання традиційних неорганічних садів. Адже ціна на органічне яблуко в Україні майже втричі вища, ніж на неорганічне.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео