Тернопіль зібрав на «Педагогічний стартап» вчителів зі всієї України

 Учасники Всеукраїнського семінару Школи педагогічної майстерності «Педагогічний стартап» у Тернополі вивчали досвід освітніх інновацій розвитку мистецьких здібностей обдарованих дітей.

    Методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун поділилася з кореспондентом «Терену» деякими тезами, що стосуються теми, яка  цікавить суспільство і, передусім, педагогів.

«Кожна дитина в чомусь обдарована, треба їй тільки дати шанс проявити себе, зробити правильний вибір, допомогти не розгубити природніх здібностей. А допомогти школярам у цьому може лише творчий, небайдужий педагог, який  постійно самовдосконалюється, готовий до інноваційної педагогічної діяльності, упевнений в тому, що інновації, тобто нововведення, принесуть позитивний результат», - упевнена Галина Павлівна.

    «Нововведення , які зацікавили педагогічну спільноту України, не виникли у нашому місті спонтанно, а постали у результаті системних пошуків, узагальнення кращого багаторічного педагогічного досвіду наших вчителів. Хотілося знайти такі нові форми роботи, котрі б пожвавили мистецьке життя закладів освіти Тернополя, активізували педагогів до творчої роботи. Як результат, ми побачили ріст педагогічної майстерності вчителів та розвиток особистісних якостей учнів, що грунтуються на освітніх компетенція», - продовжила Галина Федун.

Вона вважає, що цікавим нововведенням є проведення перших у Тернополі дитячих пленерів, метою яких був розвиток образотворчого мистецтва в місті Тернополі, залучення учнівської та студентської молоді до активного творчого життя, популяризація творчості тернопільських художників.

   «У травні минулого року для  обдарованих учнів та студентів міста був проведений І художньо-мистецький пленер «Палітра файного міста». Юні художники  під керівництвом відомих в Україні майстрів пензля зображали мальовничі куточки набережної Тернопільського ставу, мали змогу поспілкуватися з відомими митцями, пліч-о-пліч творити на полотнах мальовничі куточки Тернополя. Справжнім святом дитячої творчості став перший виїзний пленер «Карпатська палітра», який відбувся в червні у місті Яремче Івано-Франківської області. А на честь 475-ї річниці заснування Тернополя та 24-ї річниці незалежності України було організовано третій художньо-мистецький пленер  «Палітра святкового міста», - розповідає пані Галина.

   Усі три пленери з дітьми працювали визнані митці: Євген Удін, Володимир Шумило , молоді художники Ольга Якубовська, Володимир Поворозник та Любов Поворозник, Микола Кафтан. Окрім художників-наставників, які допомагали своїм підопічним, давали поради і спостерігали за процесом, запросили ще одного гостя – художника-карикатуриста Миколу Дмітруха, котрий  відтворював найбільш цікаві моменти у дружніх шаржах.

   «Ще однією важливою подією в мистецькому житті міста було відкриття в Українському домі «Перемога» першої дитячої художньо-мистецької галереї «Палітра», на якій експонувалися  кращі роботи, створені студентами, школярами та художниками - наставниками під час пленерів . Часто організовуємо спільні заходи на базі окремих навчальних закладів Тернополя», - каже Галина Федун.

   Такі мистецькі події стали поштовхом до створення творчої мистецької групи «Удін і компанія», яка об’єднала молодих, досвідчених художників Тернополя та усіх закоханих у мистецтво. Роботу члени гурту почали з відкриття виставки робіт шести  художників, які працювали разом із дітьми на пленерах. Тривала вона від жовтня до лютого. А 16 лютого відбулося урочисте відкриття тепер уже персональної виставки заслуженого художника України, Євгена Удіна, про що розповідав «Терен». Щомісяця свої роботи виставлятиме інший  тернопільський художник, що входить у мистецьку групу «Удін і Ко».

    «Як ви бачите, наша робота з розвитку мистецьких здібностей тернопільських дітей не епізодична, а систематична, цікава і різноманітна. Зараз ми працюємо над створенням Арт-студії, у якій досвідчені вчителі та художники саме творчої групи «Удін і Ко» навчатимуть охочих дітей  малювати. У наших планах проведення мистецьких заходів з учнями початкової школи, адже до конкурсів малюнків усі вже звикли», - підсумувала розмову методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун.

    Зранку учасники педагогічного стартапу відвідали відкритий урок переможця конкурсу «Учитель року-2015» у номінації «Образотворче мистецтво», заслуженого вчителя України Галини Кізілової. Також педагоги побували у музейній кімнаті Юліуша Словацького у Тернопільській загальноосвітній школі №4. Відтак, вони взяли участь у презентації багатовекторного культурологічного проекту «У майстерні художника», відкритті шкільної арт-галереї.

    Вчителі з різних областей України зійшлися на думці, що творчий педагог завжди має широкі можливості для інноваційної діяльності. Саме він може експериментувати, коригувати методики навчання, пропонувати нові технології та методи навчання підростаючого покоління. І підтвердженням цього є досвід співпраці навчальних закладів, міського управління освіти, методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу і митців Тернопільщини.

     Орест САРМАТСЬКИЙ

  Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео