Як розважається син бурштинового олігарха з БПП

Місяцями поліція смт. Рокитне Рівненської області розслідує справу студентки 5-го курсу із Кременця (Тернопільщина) Регіни В. За словами дівчини, її вісім годин мучила сім’я Кушнір – Захар та Вікторія.

Батько Захара – найбагатша людина Рокитного - голова райдержадміністрації, а також, як не дивно, голова районної організації партії «Солідарність» Блок Петра Порошенка», пише Тетяна Заровна в «ОРД».

Коротка довідка про життя сім’ї. Голові РДА в далекій молодості в 90-ті роки зійшло з рук вбивство мисливця. Його син відкрито займається торгівлею вкраденого у держави бурштину. А невістка Вікторія - не раз завдавала побої дівчатам.

За розповідями потерпілої Регіни, усе сталось 5 листопада минулого року. П’яна невістка голови Рокитнівської райадміністрації із трьома подругами викрала односельчанку. Викрадачка була зі зброєю, погрожувала її застосувати. Вісім годин студентку принижували і мучили: копали, били по обличчю, витирали об неї ноги, поливали спиртними напоями, приставляли пістолет до голови, рвали волосся. Брав участь у розправі також чоловік викрадачки.

- Віка була дуже п’яна, махала пістолетом, обіцяла зробити калікою. Я боялася за племінника, який був зі мною в кімнаті, а з Вікою були її подруги. Казали, щоб я слухалась їх, бо буду з кулею в боці, - так потерпіла зі сльозами пояснює, чому «погодилася» піти з викрадачкою.

Десятирічну дитину замкнули на замок. А з Регіною вирушили в Рокитне - де найголовнішою людиною є Микола Кушнір. Із Кременця туди їхати 230 км.  Дорогою подруги зупинялись в лісі -  били студентку і продовжували пити віскі.На одній із таких зупинок Регіну підвели до краю «бурштинової копанки», залитої водою і пригрозили її там закопати.

За словами студентки, викрадачів ситуація забавляла - вони реготали, випивали знову і знову. Врешті організатор викрадення зателефонувала директору сімейного кафе: «Відпусти людей и повиключай камери - скоро будемо!»

Подальші події відбувалися на 259 кілометрі траси Київ-Ковель, у кафе на околиці Рокитного. До так званого «шоу»  уже приєднався чоловік Вікторії.
Захар Кушнір ріс разом із студенткою у Кременці, їхні батьки – односельці та ще й куми.  Як говорила 28-річна Вікторія Кушнір, молодшу і привабливу Регіну вона запідозрила в симпатіях до свого чоловіка.

- Побачивши, що компанія подруг глумиться наді мною, Захар вдарив мене  кулаком по голові. Потім вони ще більше понапивалися та почали відрізати мені пасмами волосся. Били ногами - думала, живою не залишусь, - продовжує потерпіла свою сумну розповідь.

Допоміг випадок

У двері закритого кафе постукали, коли компанія Кушнір вийшла покурити. На порозі стояли два далекобійники. Регіна благала їх про допомогу. Вони вагались.

У кафе стояла Honda Pilot з блатним номером 8888, на якій привезли студентку. І біла Audi з тим же щасливим номером в чотири вісімки, на якій під’їхав Захар. Ціна її більше 50 тисяч доларів.

До речі, Вікторія та Захар зареєстровані, як суб’єкти підприємницької діяльності і платять державі мізерний податок. А витрачають на місяць тисячі доларів.

Все таки старший з далекобійників взяв Регіну в свою вантажівку і позичив телефон. Жертва змогла зателефонувати мамі, а та викликала поліцію.

Ловити лиходіїв по гарячих слідах ніхто не поспішав. Огляд місця злочину поліція зробила через 14 годин, коли в кафе вимили сліди крові і підмели відрізані пасма волосся. Зброя викрадачів також не зацікавила правоохоронців. Хоча протягом декількох місяців перед викраденням п'яну Віку бачили з цим пістолетом в Рокитному - з ним вона навідувалася і до батьків Регіни.

Прокурор області Анатолій Ковальчук вважає, що для внесення в Єдиний реєстр відомостей за фактом викрадення людини і тортур немає підстав. Справу розслідують лише за фактом умисного нанесення тілесних ушкоджень.

«Це для неї шоу», - пояснює мотив своєї кривдниці потерпіла.

А ось що пояснив місцевим журналістам Микола Захарович Кушнір.

- Тут має місце нездоровий глузд дітей. Регіна закохана у Захара. І вже давно намагається шантажем та погрозами розбити сім’ю сина.

У Рокитному знають, що Регіна далеко не перша дівчина, яка постраждала від Кушнірів. Між собою Вікторія і Захар (одружені близько року) б'ються часто. А п'ють кожен день, кажуть односельці.

Кажуть, Вікторія Кушнір відчуває антипатію до всіх, хто, на її думку, може скласти конкуренцію. Якось на неї була скарга в міліцію від дівчини, яку Віка занурювала головою в унітаз. Але заява не отримала шансу на продовження. 

Захар має непогані гроші з нелегального бурштину. Видобуток каменю - головний заробіток місцевих селян протягом останніх п’яти років. Все, що накопали добувачі, несуть на відкритий склад Захара Кушніра. Прикриває такий бізнес батько власника – Микола Кушнір - голова РДА і голова «Солідарності» має такі повноваження. «Бурштиновий» бізнес допоміг сім’ї Кушнір стати мільйонерами. А корупційні зв’язки з правоохоронцями створили відчуття, що купити можна все і всіх.

Тут сюжет місцевих журналістів про цю історію:

Господар району

Свою мрію монопольної влади в районі Кушнір-старший здійснив не так давно. Розпорядження про призначення главою райдержадміністрації голови «бурштинового» бізнесу і за сумісництвом керівника місцевого осередку партії влади з’явилося на офіційному сайті Президента 17 лютого 2015 року.

У 2012 році спроба Кушніра стати нардепом зазнала провалилась. Втім, тоді кандидату елементарно могло не вистачити грошенят. Становище Миколи Кушніра помітно зросло саме протягом останніх років «бурштинової» лихоманки.

Ось тут кандидат розповідає, як він поважає верховенство права і націлений на європейські цінності:

Стартовий капітал цей бізнесмен (за освітою - вчитель фізкультури) зробив за допомогою власного приватного підприємства «Імпульс» та мисливського господарства. Він не хвилювався та активно займався незаконною вирубкою лісу та видобутком піску.

А сьогодні глава району розводить коней. Проживає на власному ранчо в триповерховому палаці. І має іподром. Хоча, судячи з декларації Кушніра-старшого, він бездомний і безземельний, лише з вантажним транспортом rv.gov.ua.

У 1997 році кар’єра Миколи Захаровича склалася б по-іншому. Чи то випадково, чи то навмисне під час полювання чоловік застрелив місцевого мисливця. Справа до суду не дійшла.

Місцеві жителі запевняють, що голова Рокитнівської адміністрації повністю контролює незаконний видобуток бурштину в двох селах - Сехи і Єльне. А це означає, що йому перепадає частка від збору, яку платять «копачі», а потім вони ж ще й здають видобуток перекупнику Захару.

Рівненська область - чемпіон щодо тіньового видобутку бурштину. Бурштинова мафія в Рівненській області, за даними «Цензор.нет», в день має близько 75 тисяч доларів. І тому прокурор в цій області їздить на Lexus вартістю в свої чотири річні зарплати, а начальник відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ, який займався нелегальним видобутком бурштину ще при Януковичу, уникнув не тільки арешту, але і люстрації.

І Щуку кинули - у річку!

На даний час Регіну продовжують залякувати дзвінками з незнайомих номерів. Змушують потерпілу забрати заяву. Днями до її брата в містечко Кузнецовськ (теж Рівненської області) завітали кримінальники з «останнім попередженням»:

- Скажи сестрі, що якщо не заспокоїться, спалимо хату і машину, - погрожували вони.

Адвокат потерпілої наполягає на передачі розслідування в іншу область. Поки домоглися лише передачі в інший райвідділ. І перше, що зробив новий слідчий – віддав накази тим же співробітникам поліції, які спочатку «не помітили» цілий букет статей.

- У Рівненській області неможливо домогтися об’єктивного розслідування, - вважає адвокат Сергій Войченко. - Тут буде, як в байці у Крилова - коли Щуку вирішили судити за те, що «від неї життя в ставку не стало» і в якості покарання кинули в річку. Розслідування цього кримінального провадження з першої секунди махлювали в інтересах підозрюваних. Неозброєним оком у діях підозрюваних видно складові таких статей: 127 (катування), 129 (погроза вбивством), 146 (викрадення - перемістили за 230 км, і утримували насильно, без води і їжі), 162 (порушення недоторканності житла - увірвалися в її кімнату, погрожуючи зброєю), 186 (грабіж - у неї забрали мобільний телефон). А ще ст.189–вимагання та ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю). А слідство розглядає тільки ст. 125 (нанесення легких тілесних ушкоджень).

Жителі Рокитного давно натерпілися від Миколи Захаровича і його буйної рідні. Але навіть, тихо ненавидячи «пана», воліють мовчати. Одні замазані (працюють на незаконному видобутку бурштину), інші залякані. Сім'я застреленого мисливця свого часу отримала «відкупні» за мовчання. Так мимоволі самі люди заохочують злочинців на нові порушення своїх прав. А місцеві правоохоронці сприяють ще більшій втраті віри в справедливість і закон, пише «ОРД».

Вибір читачів за тиждень

Відео