Агро-новини 1 квітня

Новини аграрного сектору

В Україні вже посіяно 50% ранніх зернових

Посів ярих зернових проведено на площі 1,3 млн. га. Це складає 50% до прогнозу, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, ячменю посіяно 954 тис. га (49%), пшениці – 90 тис. га (52%), вівса – 93 тис. га (42%), гороху – 132 тис. га (71%). Найбільші площі посіяно, зокрема, в Одеській області.

- На Одещині засіяно 133,4 тис. га, що складає майже 90% від прогнозу. Зокрема, ярої пшениці вже посіяно на 106% до прогнозу — 1,7 тис. га, ячменю — 90,6 тис. га (80%), вівса — 5,3 тис. га (72%) та гороху — 35,8 тис га (119%). За попередніми даними очікується, що вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств області під урожай 2016 р. складе 1810,5 тис. га, або 98% до рівня 2015 р., — повідомив міністр.

Також він відзначив, що підживлення озимих культур на зерно в області здійснено на площі 790 тис. га і складає 99% до прогнозу, крім того озимий ріпак підживлений на 39,8 тис. га, або 82% до прогнозу.

Верховна Рада України підтримала законопроект про фермерські господарства

Верховна Рада України підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», повідомляється на сайті Верховної Ради України.

За законопроект проголосували 262 народних депутати.

«Законопроект розроблений з метою створення належних законодавчих, економічних та соціальних умов для забезпечення спрощеного порядку трансформації особистих селянських господарств у сімейні фермерські господарства, спрощення реєстрації та організації їх господарської діяльності», — йдеться у пояснювальній записці.

Також додається, що реалізація законопроекту дозволить легалізувати та вивести в правове поле діяльність особистих селянських господарств, які фактично трансформувались в сімейні фермерські господарства, як повноправних учасників аграрного ринку, які будуть вести свою господарську діяльність у відповідності до норм чинного законодавства щодо виробників сільськогосподарської продукції.

Нова програма оподаткування шкідлива для вітчизняного АПК — експерт

Державні програми оподаткування фактично не доступні дрібним та середнім господарствам. Податкові зміни, які почали діяти з початку року шкідливі для галузі. Про це зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колода під час круглого столу між учасниками аграрного бізнесу та виконавчої влади Черкаської області, повідомляє прес-служба Аграрної партії України.

«Коли приймався фіксований сільськогосподарський податок і спецрежим ПДВ — це ж робилось не від добра, галузь була в занепаді. Це дало змогу розвиватись. Сьогодні лише на Черкащині ми заберемо у аграрних виробників майже 2 млрд. грн, про які інвестиції в галузь можна говорити?», — каже він.

Крім того, учасники круглого столу зауважили, що навіть ці державні програми оподаткування, які діють, практично не доступні дрібним господарствам.

«Те, що держава виділяє 300 млн. грн. на відшкодування відсотків — ми дуже раді, але ви зверніться у будь-який банк. Якщо у вас оборот менше 10 млн. грн. і менше 1 тис. га землі, вам ніхто не дасть кредиту, і це факт. Великі компанії нічого не втратять, вони експортери, але це питання зменшення цінності землі для дрібних і середніх виробників. Вони будуть вимушені йти в тінь, а це гачок для прокурорів, податкової міліції. Знову запустимо цю всю систему. Навіщо наступати на ті ж самі граблі?», — розповідає депутат Драбівської районної ради від Аграрної партії Валерій Перепелиця.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео