В Тернополі відкрили дендрарій

Дендрарій (міні-сквер) з десятками видів рослин, з цікавим ландшафтним оформленням та лавочками для відвідувачів облаштували на території школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого (школа №12 на Юності).

Дендрарій займає близько 12 сотих та налічує сотні, зокрема й екзотичних, рослин. Приміром в центрі ландшафтного об’єкту посадили рослину Гінкго білоба. Ця рослина тривалий період вважалась вимерлою, занесена до червоної книги світу і живе більше тисячі років.
Цікаво що дендрарій облаштували без затрат бюджетних коштів. Ініціатива народилась в керівництва школи, громадської організації «Екоальянс», кафедри геоекології ТНПУ. Рослини безоплатно надали лісгоспи та розсадники, техніку та грунт будівельники, кошти на матеріали дали підприємці та доброчинці, а роботи виконували школярі, працівники школи, громадські активісти, студенти, мешканці довколишніх будинків. Дендрарій ще не завершений на 100%. Виконали основні роботи. В задумах його творців порепаний асфальт замінити дрібною галькою чи подібним матеріалом. Крім того, можливо, з’явиться більше лавочок та декоративних елементів. Проте основна робота зроблена, а тому тернополяни можуть приходити та відпочивати, повідомляє «20 хвилин».

- Дендрарій створили і для школярів, аби могли там час проводити та рослини доглядати і для тернополян аби мали куди прийти і культурно відпочити, - каже депутат міської ради від округу де знаходиться школа Андрій Шкула. - Але відпочинок, наголошую, культурний. Це школа, тому про дозвілля з алкоголем чи шумні розваги варто забути. За територією дивляться працівники школи, а також відеокамери. Сподіваюсь таких ситуацій як в Центрі, коли хтось викопував на дачу висаджені рідкісні рослини, біля школи не буде. Це дійсно гарне місце для відпочинку де можна посидіти, помилуватись рослинами і ландшафтом, провести час з дітьми. Створювати подібні місцини, переконаний депутат, під силу чи не в кожному дворі. Вони будуть не такими масштабними, але як показав досвід школи - головне бажання та ідея, а все решта буде. Ото ж радимо завітати в школу-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого (школа №12 на Юності).
 

Вибір читачів за тиждень

Відео