Після посту не слід забувати про стриманість, нагадує отець Олег Харишин

Щоб після закінчення посту покинута звичка не стала ще більшою залежністю, потрібно пам’ятати про здержливість, рекомендує прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Олег Харишин. Цей передсвятковий період важливо вміти правильно завершити, каже священик.

- Під час посту правильно було б визначити речі, які нами володіють у деякій мірі, - розповідає отець Олег Харишин. – Це може бути їжа, комп’ютерні ігри, надмірний шопінг. Є такі залежності, до яких не слід повертатись. А є такі речі, які змушені використовувати у щоденному побуті. Саме піст, підкріплений молитвою, допомагає позбутись залежності від них. Тому не треба чекати моменту закінчення посту, щоб знову розслабитись і взятись за своє. А, навпаки, дисциплінувати себе далі, пам’ятаючи  про пройдений час посту.

До прикладу, взяти довгий піст на використання Інтернету – неможливо, погоджується отець Олег Харишин. Тому слід чітко визначати на скільки часу і для чого ми використовуємо той чи інший ресурс.

- Не забороняється відпочити і подивитись фільм, який не суперечить християнству,  - продовжує священик. – Але не сидіти без цілі в Інтернеті і відкривати вкладку за вкладкою. Краще помолитись перед тим, як сідати за комп’ютер, щоб такого не відбулось. І пам’ятати, на першому місці має бути Бог. Ми не повинні надміру зловживати часом, який можемо використати на важливі речі. А тим більше використовувати певні засоби для гріха, якщо говоримо про той же Інтернет.

Оксана БУЧКО

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео