Зелена Польща та не зелений Тернопіль

3c1545ae-ad27-4647-99b3-3438c194ba37

Черговий раз на запрошення друзів був у Польщі. Відвідали Перемишль, Жешув, Краків, Ченстохово, Зеверьце, Клобуцьк. Ця подорож склала більше 600 км.

Невільно, коли подорожую, роблю порівняння стану територій (у екологічному розумінні) з Тернополем, Тернопіллям та Україною в цілому.

Про що йдеться мова?

Офіційно озеленення території Польщі станом на 2015 рік складало 30,8% , України 15,9%, Тернопільської області 14%, Тернополя 17%. Коли Польща відійшла від впливу Радянського союзу, перед вступом до Євросоюзу, вона мала рівень озеленення менше 20%.

Де б ти не був у Польщі, незалежно чи то є маленьке містечко, чи велике, ти усюди бачиш тисячі посаджених молодих дерев. Парки і сквери переходять один у другий, складаючи суцільні зелени коридори, оснащені місцями для відпочинку.

Ніде у Європі я не бачив забудов у парках чи біля парків. У центральних частинах міст немає будівельних кранів. Це усе – задля збереження гармонії та здорового життєвого середовища. Також неможливо побачити, щоб на існуючий газон поставили павільйон чи замостили щитами під пивнушку, як у Тернополі.

Для свідомості Європейців це абсолютно дикі речі.

Насправді, реальний стан озеленення територій Польщі набагато більший, ніж свідчить статистика. На моє відчуття, вона більша у 3-5 разів від нашої. Усі подвір’я є зеленим оазисом зі своїм ландшафтним дизайном. Там практично немає подвір замощених бруківкою. Усі комерційні та соціальні заклади мають біля себе клумби, маленькі газони. Усе це створює відчуття комфорту та гармонії.

Унаслідок того там – інша екологічна ситуація. Відчуваєш чисте повітря, бачиш річки, у яких є риба та раки. Там значно більше пташок. Територія, яку ми проїхали, практично у такій же кліматичній зоні, що й Тернопільщина, але я не побачив, що там всихають річки та ставки. Немає катастрофи, як в нас, з питною водою, тому що величезні зелені площі тримають вологу.

Після цього всього важко назвати Тернопіль Європейським містом, де влада котрий рік поспіль успішно бореться за право забудовувати парки та сквери, і не може зупинитися.

Я собі задавав питання чому поляки так люблять квіти, дерева, чому до цього ставляться так відповідально?

Справа не у тому, що поляки люблять квіти та зелені насадження, справа у тому що ПОЛЯКИ люблять свою землю, оберігають її та прикрашають.

А що робимо ми? За роки незалежності ми знищили усе, що можливо. Вирубали тисячі гектарів лісу, парків і продовжуємо рубати, засмітили десятки тисяч гектарів землі. Колись живі річки перетворили у мертві, отруйні стоки.

Слід зауважити, шкода, що наша «еліта» реалізує свою самодостатність у кількості маєтків, ресторанів, магазинів, крутих авто та накопичені мільйонів, та не звертає увагу на такі речі.

Тому в нас будують будинки та мікрорайони з мертвим середовищем, площі, «закатані» у плитку чи бетон, забудовують парки, сквери. Складається враження, що суспільство поділилося на дві частини: перша – ті хто дорвався до можливості збагачення, а друга – ті, яких вичавлюють перші до знищення.

Питання до перших – чи ви є Українці? Якщо Українці, то у чому ваша сутність?

І наостанок – не може бути здорового суспільства на територіях, де хвора ПРИРОДА. Бережіть УКРАЇНУ!

Голова ГО «ЕКОАЛЬЯНС» О. ФІЛЬ

Вибір читачів за тиждень

Відео