Орест Сарматський

Агро-новини 27 березня

unnamed (7)

Сільгоспвиробників перевірятимуть без попереджень

Законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (реєстр. №0906) передбачає здійснення перевірок виробників без попереджень, якщо на ринок може потрапити небезпечна харчова продукція, пише офіційний сайт Держпродспоживслужби.

unnamed (4)
unnamed (4)

Такий формат матимуть і планові перевірки в рамках довгострокових планів контролю, за винятком, наприклад, запровадження системи HACCP. У цьому випадку підприємству треба дати час підготувати документи. Але якщо є підозра, що на ринок випускається небезпечна продукція, то логічно, що перевірка має проводитися без попередження. Також передбачена можливість відеофіксації процесу перевірок як господарюючим суб’єктом, так і компетентним органом.

Законопроект №0906 зараз перебуває в парламенті на доопрацюванні на повторне друге читання.

«Сьогоднішня ситуація зі здійсненням Держпродспоживслужбою позапланових заходів контролю є неприйнятною. У зв’язку зі змінами в законодавстві Держпродспоживслужба може вийти на позапланову перевірку виключно за погодженням центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у відповідній сфері державного нагляду. Виходить, що відповідно до законодавства мораторію для Держпродспоживслужби нібито немає, але по суті перевірки заблоковані», — наголосив Володимир Лапа.

Голова Держпродспоживслужби переконаний: ухвалення вказаного законопроекту дозволяє через законодавчі зміни запровадити ефективну систему контролю та передбачити інструменти, які мінімізують корупцію.

«Я сподіваюся, що на рівні Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин це питання буде опрацьовано. Спеціалісти Держпродспоживслужби також долучаються до роботи над законопроектом. Після його прийняття і схвалення відповідних підзаконних актів ми зможемо більш ефективно виконувати функції в частині безпечності харчової продукції, які на нас покладено», — зауважив голова Держпродспоживслужби.

На Черкащині за два місяці отримали майже по 1 т молока з корови

За перші два місяці 2017 року продуктивність корів збільшилася на 8 кг та складає 987 кг молока від корови, повідомило у своєму звіті Управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА.

unnamed (5)
unnamed (5)

Також на Черкащині в сільськогосподарських підприємствах збільшилася чисельність поголів’я корів на 0,6 тис. голів (усього 47 тис.), свиней на 28 тис. голів (220,8 тис.) у порівнянні до наявного на початок року.

У господарствах населення в порівнянні до наявного на початок року збільшилася чисельність великої рогатої худоби — на 3,4 тис. голів (58,3 тис. гол), у тому числі корів – на 0,2 тис. голів (усього 36,8 тис).

Станом на 1 березня 2017 року всіма категоріями господарств реалізовано на забій худоби та птиці в живій вазі 70,3 тис. т, молока 71,9 тис. т та 91,2 млн шт. яєць.

Ветеран АТО на власній фермі створює робочі місця для побратимів

На Львівщині колишній учасник АТО, голова фермерського господарства «Радвань Нова» Антон Мільчевич, повернувшись із зони бойових дій, відновив діяльність свого фермерського господарства (ФГ), де утримує близько 400 голів овець. Однак тепер Антон Мільчевич залучає до роботи своїх побратимів, пишуть на сайті ЛОДА.

unnamed (6)
unnamed (6)

Фермерське господарство ветерана АТО функціонує на території Семенівської сільської ради Пустомитівського району.

У планах фермера — створити високоефективну конкурентну вівцеферму з вирощування племінних овець, поглибленої переробки продукції та її реалізації на засадах зеленого туризму.

Також у пріоритетах — збільшити кількість робочих місць для бійців АТО, що повернулися зі сходу України.

Господарство Антона Мільчевича 2016 року отримало 100 тис. грн із районного бюджету згідно з районною програмою «Часткове відшкодування генетичних ресурсів овець».

А також – фінансову підтримку на зворотній основі у вигляді пільгового кредиту на реалізацію бізнес-плану в розмірі 404 тис. грн з обласного бюджету відповідно до Комплексної програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва на селі у 2016-2020 роках.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео