Законність рішень проти партійної дисципліни: серед тернопільських свободівців назріває розкол?

4e0d67e54ad6626e957d15b08ae128a6 (1)

На 7 ранку 24 квітня серед членів партії ВО «Свобода» оголошено загальну мобілізацію. Ні, не почалися військові дії. Ні, нікому не потрібно допомагати. Ні, «свободівці» не беруть участь у двомісячнику благоустрою. Ні, вони не готові заступитися за бійця АТО, якого побили харківські «тітушки». Рядових партійців збирають, щоб змусити виключених з партії депутатів Тернопільської міської ради скласти мандати.

Питання навіть не в прізвищах депутатів. Йдеться про елементарну неповагу до Закону.

Адже процедура відкликання депутата місцевої ради чітко прописана ст.38-40 Закону України «Про місцеві вибори». Саме там обумовлено, що депутата (чи обраного шляхом самовисування, чи за списками політичної сили) можна відкликати тільки у порядку «народної ініціативи».

Для цього треба утворити ініціативну групу, зібрати відповідну кількість підписів, подати ці документи в ТВК, яка лише тоді (якщо все зроблено правильно) звертається до відповідного органу політичної партії, щоб отримати згоду на відкликання депутата. До речі, депутат, згідно вимог Закону, має бути присутніми на партійному засіданні, де може бути прийнято рішення про позбавлення його депутатського мандату.

А що ж маємо в реаліях Тернополя?

Рішення про виключення з партії трьох тернопільських депутатів приймалося без їхньої участі і як таке, що не відповідає нормам Закону, якщо йдеться про процедуру відкликання депутата. Напевне розуміючи це, як і те, що зібрати підписи за складання депутатських повноважень І.Сороколітом, І.Турським та Р.Навроцьким буде важко, свободівці вирішили зробити по-новому.

Цим і обумовлена «загальна мобілізація», де партійні активісти мають чинити фізичний вплив на своїх колишніх побратимів.

Про це в соціальних мережах пишуть самі екс-свободівці.

«З кількох джерел отримали інформацію про те, що в понеділок зранку перед початком чи під час засідання сесії Тернопільської міської ради готується провокація щодо мене, Романа Навроцького та Ігоря Турського. Мета - більш «наполегливо» схилити нас до складання депутатських мандатів. Для цього у тому числі запрошуються люди з інших областей.  – написав Іван Сороколіт та згодом продовжив. - Приємно, що сьогодні після розсилки таких повідомлень колишнім однопартійцям приймаємо з Ігорем Турським та Романом Навроцьким багато телефонних дзвінків «Привіт, проти вас готується акція »флеш-моб«. Будьте обережними. Я вас розумію і підтримую».

Романа Навроцького смс-повідомленням попередили, що їх очікує щось більше, ніж смітник.

От тільки чи законно це?

Адже в міській раді звикли працювати виключно законно: законно зменшуються площі парків (приклад – готель в парку Національного відродження), законно забудовуються дитячі майданчики (приклад – вулиця Гнатюка), законно укладаються інвестиційні угоди (приклад – нещодавні маски-шоу в приміщенні мерії), законно встановлюють котли на торфі, законно піднімаються тарифи тощо.

То чому законно не позбавлять депутатів їхніх мандатів?

Питання, швидше, риторичне.

Вибір читачів за тиждень

Відео