Оксана Бучко

Тернополяни мають шанс задати курс владі в онлайн-режимі

1.jpg

Згуртувати тернополян навколо проблем міста задля їх ефективного вирішення мали на меті представники ініціативи ВГО Інститут «Республіка» «Активна Громада» під час кавування, яке провели в обласній бібліотеці для дітей  25 січня.

Для того, щоб громада краще орієнтувалась у процесах, які відбуваються в місті та вміло діяла щодо втілення ідей, потрібно володіти трьома інструментами, вважають активісти. Це, насамперед, співпрацювати з громадськими активістами. До прикладу, команда «Активної Громади» здійснює всеукраїнську кампанію «Задай курс владі». Мета – сприяти співпраці влади та громади для розвитку міст та сіл України. Координатори на місцях беруть участь у реалізації програм, запропонованих громадою, та здійснюють моніторинг їх виконання.

Наступною важливою складовою є запровадження консультації з громадськістю. Це інструмент, завдяки якому уряд звертається до громадян для отримання їхніх думок щодо питання, яке впливає на їхнє життя. Цей процес зрештою призводить до прийняття рішення. Щоб проводились такі консультації, варто використовувати третій елемент – онлайн-платформу «Ваша думка» (vdmk.org), який розробили з метою створення комфортних і простих умов для діалогу між громадянами та тими, хто приймає рішення.

- Практика діяльності Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» протягом 3 років свідчить про те, що саме практичне залучення громадян до застосування інструментів участі, а також формування ініціативних груп для вирішення локальних проблем піднімають рівень впевненості громадян у своїх силах, - зазначила координатор ВІ «Активна громада» у Тернополі Юлія Янчинська. -  Із 14 міст такі програми були підписані у 10 містах більшістю фракцій та міськими головами. На сьогодні ці програми виконані на щонайменше 60%, у деяких містах програми виконані міськими радами повністю, як наприклад у Тернополі та Ужгороді. Такі успішні історії надихають громадян і вселяють віру у власні можливості.

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео