Оксана Бучко

Похорон у США викликає в українців культурний шок

F39F0B5F-A5DA-4DE0-A510-8AD3B96143D8_w650_r0_s

Похорон для тернополян не стане складнішою процедурою. Адже повідомлення про потребу проведення її через суд підтвердились тільки для окремих випадків. Проте, цю процедуру можна зробити цивілізованішою, розповіла співзасновник та член ради директорів американсько-української організації «Разом» Люба Шипович на ukrainian.voanews.com.

Похорон в США в українки викликав «культурний шок». Цю процедуру проводять без голосіння знайомих і незнайомих жінок; довгої процесії вулицею, коли родичі або друзі несуть труну на руках; обличчя померлих в труні, підвішеній над ямою; оглушливих звуків забивання цвяхів і ударів землі об кришку.

- Напіввідкрита труна в поминальному домі, до якої підходять родичі, друзі, знайомі, - описує Люба Шипович. - Весь процес координують працівники поминального дому: дають пояснення, повідомляють розклад, що і за чим буде. Люди, які зібрались, згадують цікаві і смішні історії, ставлять квіти у заздалегідь підготовані сервісною службою вази, сідають на лавки. Священик розповідає про життя людини, яку проводжають в інший світ, згадує родину, називаючи всіх на імена, далі відправляє службу, надаючи пояснення присутнім, коли потрібно встати, сісти. І все це так спокійно, тихо. Після церемонії працівники поминального дому роздають тим, хто бажає поїхати на цвинтар, наліпки на машину, щоб їхати колоною, а також роздруковані інструкції, як доїхати, допомагають вишукувати автомобілі колоною за чорним катафалком, куди інші працівники вже поставили закриту труну і склали квіти. На цвинтарі колону зустрічають представники кладовища, показують, де почекати, доки все буде підготовлено. Службові машини вказують, як проїхати далі, співробітники допомагають припаркувати автомобілі обабіч дороги , роздають кожному по троянді. І далі по розстеленій доріжці (щоб не ступати на вологий весняний ґрунт) родичі проходять до могили, де вже акуратно складені квіти і на кріпленнях встановлено закриту труну. Священик завершує обряд, беззвучно і повільно труну опускають, родичі кладуть троянди і працівники кладовища дуже чемно просять відійти почекати в машинах, поки закопають могилу, бо це не дуже приємне видовище.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео