Тамара Коблик

19 червня в історії Тернопільщини

19

Цього дня народилися:

економіст, громадський діяч, письменник, доктор економічних наук, професор, член Академії економічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України Богдан Андрушків (1947 р. н., с. Метенів Зборівського району)

андрушків
андрушків

вчений-гідробіолог, доктор біологічних наук, професор Орест Арсан (1941 р. н., с. Ласківці Теребовлянського району)

арсан
арсан

спортсмен-гирьовик, тренер, майстер спорту міжнародного класу Петро Багрій (1960 р. н., с. Болязуби Збаразького району)

багрій
багрій

підприємець, заслужений працівник сфери послуг України Іван Ваврик (1937 р., с. Косів, нині Чортківського району)

ваврик
ваврик

артист, громадський діяч Юстин Гасай (1910 р., с. Токи, нині Підволочиського району – 28. 09. 1983 р., там само)

журналіст, продюсер, громадська діячка Мирослава Ґонґадзе (1972 р. н., м. Бережани) 

гонгадзе
гонгадзе

редактор, журналіст, письменник, видавець, мистецтвознавець Микола Колянківський (19. 06. 1912 р., с. Панівці, нині Борщівського району – 28. 10. 1985 р., м. Ніаґара-Фоллс, США; перепохований у с. Гермаківка того ж району)

колягківський
колягківський

спортсмен (фехтування), почесний майстер спорту СРСР, заслужений тренер СРСР та України з фехтування, громадський діяч Іван Комаров (1921, с. Лапіно, нині Тульської області, Російська Федерація – 11. 04. 2005 р., м. Тернопіль)

пожежник, громадський діяч, генерал-майор служби цивільного захисту, кандидат технічних наук Іван Кріса (1954 р. н., с. Загайці Підгаєцького району)

кріса
кріса

священик, хоровий і музичний діяч Євген Купчинський (1867 р., с. Оглядів, нині Радехівського району Львівської області – 28. 08. 1938 р., с. Сороцьке, нині Теребовлянського району)

купчинський
купчинський

педагог, спортсмен, майстер спорту із зимового багатоборства Петро Куць (1957 р. н., с. Великий Глибочок, нині Тернопільського району)

куць
куць

актор, заслужений артист України Петро Ліснічук (1961 р. н., с. Сапанів Кременецького району)

ліснічук
ліснічук

художниця, мистецтвознавець, громадська діячка, меценатка Аркадія Оленська-Петришин (1934 р., с. Розношинці, нині Збаразького району – 06. 05. 1996 р., м. Норт Брансвік, Нью-Джерсі, США)

оленська
оленська

голова Підволочиської райдержадміністрації Борис Онищук (1960 р.н.)

онищук
онищук

український інженер, підприємець, меценат, політик, військовик. Депутат Тернопільської обласної (2009—2015) та міської (2015—2017) рад Володимир Стаюра (1966 р. н., с. Буцнів Тернопільського району - 26 серпня 2017, Єгипет)

стаюра
стаюра

дириґент, аранжувальник Сергій Черняк (1973 р. н., м. Кременець)

черняк
черняк

австрійський музикознавець Генріх Шенкер (1868 р., м. Підгайці – 13. 01. 1935 р., м. Відень, Австрія).

шенкер
шенкер

тернопільський музикант, педагог, композитор, аранжувальник Ярослав Ящишин (1939 р., с. Станіславчик Перемишлянського повіту, нині Польща)

ящиниш
ящиниш

Цей день в історії Тернопілля:

1832 р. – С. Матковський продав с. Токи, що в Підволочиському районі, Євстахієві та Ірені Чарнецьким.

1917 р. – російські війська завдали удару австро-угорському корпусу біля Зборова. 4-а Фінляндська дивізія завдала удару по 32-й угорській та 223-й німецькій піхотній дивізіях, а чехословаки — по 19-й австро-угорській дивізії, яка в значній мірі складалася з чехів. Чехословацька бригада взяла 6000 полонених і 15 гармат, втративши 150 убитими і 1000 пораненими з 5000, які були у строю. Зборівська перемога 19 червня 1917 була хрещенням молодої чехословацької армії. Але успіх не міг бути розвинений — тому перешкоджала відсутність кінноти і розвал піхоти.

Того ж року німецько-турецькі війська з боями повернули собі контроль над позиціями біля Бережан, відтіснивши російські війська. За німецькими даними, їх втрати за добу бою під Бережанами склали 328 офіцерів і 12218 нижніх чинів з 35 000 задіяних, а втрати росіян приблизно 40 000 осіб, з яких одними убитими 13 000.

1919 р. під час Чортківської офензиви розпочалася Бережанська операція (наступ 6 бригад УГА). Під Бережанами було створено сильну артилерійську групу у складі 15 гарматних батарей (приблизно 60 гармат) із 1-го, 3-го, 6-го, 7-го і 11-го гарматних полків під рукою отамана Ярослава Воєвідки. Масований вогонь артилерії розтрощив ворожу оборону та істотно підірвав моральний дух польських вояків. 

1929 р. – газета «Новий час», ч.68. помістила таку нотатку: "Потуторська поліція розкопала стрілецькі могили на Лисоні. Явилися у начальника громади два поліцаї з потугорського постерунку, з якимсь цивільним панком, який подав, що він є урядовець воєвідства в Тернополі. Вони зажадали від начальника людей і підвод, бо мають розкопати українські стрілецькі могили, забрати тлінні останки та перевезти їх на спільний воєнний цвинтар. Замітне, що частина людей, не зважаючи на погрози поліції, рішуче відказалася розкопувати могили. Цього дня розкопано 6 могил, тлінні останки наших стрілецьких героїв в ненорядку та всумішку поскидано на фіру до полукішка і перевезено на воєнний цвинтар, де скинено їх до одного гробу. Розкопані могили находилися в' зразковому порядку, були чистенько прибрані, на них стояли посвячені хрести з написами, гроби старанно обгороджені і засаджені квітками. Цей поступок поліції викликав серед українського населення велике обурення!».

1943 р. – нацисти ліквідували гетто у Збаражі, знищено близько 150 євреїв.

1944 р. – поблизу с. Кошляки, нині Підволочиського району, загинув керівник Холмської (нині Польща) округи ОУН Микола Мусій (1916 р. н., с. Борятин Сокальського району Львівської області),

1945 р. в с. Губин, нині Бучацького району, група «Чорноморці» УПА зруйнувала сільську раду і знищила документи. В результаті бою між військами НКВС і сотнею УПА «Хмеля» поблизу с. Цигани, нині Борщівського району, загинуло 26 вояків УПА.

1948 р. 10 більшовиків на чолі з оперуповноваженим РО МДБ Лещенком на цвинтарі у с. Мшана Зборівського району повалили 22 пам’ятники і 15 надгробків.

2014 р. під час АТО (Війни на сході України) на Донеччині загинув солдат, розвідник-снайпер розвідувального відділення штабного батальйону 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів) оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ Віктор Семчук (03. 03. 1991 р. н., с. Залав’є Теребовлянського району).

Дата Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту була обрана на честь ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру.

«Зараз повсюдно визнається, що сексуальне насильство - це цілеспрямована стратегія, яка застосовується для того, щоб пошкодити соціальну тканину суспільства, щоб контролювати і залякувати населення і щоб виганяти людей з їхніх будинків ...». - Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

19 червня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/69/293, яка заснувала Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, щоб підвищувати рівень обізнаності про необхідність покласти край сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, шанувати жертв сексуального насильства і тих хто пережив його всюди в світі. Віддавати належне всім тим, хто відважно присвячує життя боротьбі за викорінення цих злочинів або втратив життя в цій боротьбі.

Якщо вам відомі жертви подібних інцидентів - постарайтеся надати їм посильну підтримку

19 червня також – Всесвітній день дитячого футболу. Проголошений Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) з метою привернення уваги світової спільноти до проблем дітей і пропаганди здорового способу життя серед молоді.

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день дитячого футболу"

Іменини сьогодні святкують Лук'ян, Рафаїл, Віссаріон, Іларіон, Георгій, Сусанна, Фекла.

Вибір читачів за тиждень

Відео