Орест Сарматський

У селі під Тернополем тепер можуть роздивитися небо (фоторепортаж)

Перша в Україні сільська шкільна обсерваторія запрацювала на Тернопільщині.

У селі Лозова, перша літописна згадка про яке датована 1463 роком, надзвичайний і повноважний Посол США в Україні Марі Йованович відкрила першу в Україні сільську шкільну обсерваторію.

- Телескопи та обсерваторія у селі - це дуже гарна нагода для мешканців та гостей громади навчатися, досліджувати та дізнаватися про планети та космос. Можливо, дехто з місцевих школярів у майбутньому стане науковцями та винахідниками, які не лише допомагатимуть Україні розвивати технічний потенціал, але й просувати її здобутки на міжнародному рівні. Хтозна, може тут є і ті, хто складе гідну конкуренцію Ілону Маску. Майбутнє для вас починається тут, в Байківецькій громаді, де учні мають можливість реалізовувати свої мрії та починання. З нетерпінням чекаю на історії успіху з громади та бажаю, щоби про ваші здобутки дізналися колеги та однолітки далеко поза її межами, - сказала під час відкриття обсерваторії Марі Йованович.

DSC_9811 (Copy)
DSC_9811 (Copy)

Директор програми USAID DOBRE Беррі Рід, сказав, зокрема:

«У Байковецькій громаді вирішили створити передовий астрономічний клас у опорній школі, а ми підтримали цю ідею та надали громаді потужний телескоп і обладнання. Обсерваторія надає можливість учням не лише мати доступ до першокласної галузевої освіти, але і підвищувати економічну спроможність громади, приваблюючи ентузіастів та аматорів астрономії до Байківецької громади з інших куточків України».

DSC_9797 (Copy)
DSC_9797 (Copy)

Анатолій Кулик, голова Байковецької ОТГ, коментуючи подію, наголосив, що «…ми були однією з перших громад, які долучилися до програми DOBRE. І ця обсерваторія – один із плодів нашої співпраці. Ідея виникла завдяки закоханим у космос людям, які є в нашій громаді. Від програми DOBRE ми раніше отримали телескоп, а завдяки збільшеним доходам, які отримує громада в результаті реформи з децентралізації влади, збудували обсерваторію».

DSC_9800 (Copy)
DSC_9800 (Copy)

- Запуск обсерваторії - це чудова можливість для дітей нашої громади здобувати глибші знання про космос. Ми маємо астрономічний гурток, залучаємо мешканців до тематичних квестів, проводимо на базі школи наукові астроконференції. Думаю, що надалі зацікавлені діти й з інших громад Тернопільщини зможуть за допомогою нашої обсерваторії та віддаленого доступу до неї вивчати зорі, - прокоментував вчитель фізики та астрономії Лозівської опорної школи Михайло Шемеля.

Проект у селі Лозова Байковецької ОТГ реалізований у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

IMG_4821 (Copy)
IMG_4821 (Copy)

Шкільна сільська обсерваторія має два потужних телескопи з автонаведенням, сучасне комп'ютерне обладнанням та навчальні матеріали.

Загальна вартість проекту становить понад 1 млн грн, 610 тис грн з яких вклала громада, решта - партнери із США, які ще й придбали для обсерваторії один телескоп вартістю у 260 тис грн.

Відкриття такої сучасної обсерваторії у селі не тільки дасть можливість школярам більш предметно і цікаво вивчати астрономію. Відтепер місцеві жителі та сусідніх сіл, зрештою і Тернополя, зможуть проводити заняття астрономічних гуртків, науково-дослідні роботи, долучатися до роботи обсерваторії віддалено через сайт та сприяти розвитку STEM-освіти в громаді.

DSC_9854 (Copy)
DSC_9854 (Copy)

Довідково: Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) - це п'ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«162270,162273,162272»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео