Споруди Почаївської лаври понад 15 років «висіли у повітрі» (відео)

лавра почаїв

Шість споруд Почаївської Лаври загальною площею понад 7 тис. м2 передані в користування УПЦ МП до 2052 року. Про це знімальній групі ТСН розповів депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця, в розпорядженні якого опинились документи державного реєстратора.

Сталося це лише наприкінці вересня, коли Синод Вселенського Патріархату уже готував рішення про надання Томосу про автокефалію православній церкві України. Хоча розпорядження про передачу лаврського майна в оренду було видане ще у 2003 році за прем’єрства Віктора Януковича, а виконали його по суті аж через 15 років. Тобто усі ці роки лавра фактично «висіла у повітрі».

Влітку 2018 року, Міністерство культури, дізнавшись про такі обставини, доручило Кременецько-Почаївському ДІАЗу взяти на баланс споруди лаври. За документами у вересні звернулися і заповідник, і лавра. Проте, державний реєстратор, котрий мав узгодити документи на користь заповідника цього не зробив. Тим часом представники лаври знайшли іншого реєстратора. Коли знімальна група намагалася взяти у нього коментар, він спочатку відхрещувався від своєї посади та прізвища, а потім зізнався, що здійснив реєстрацію і переконаний, що зробив це законно. З чим категорично не згідний юрист ДІАЗу і називає цю реєстрацією фікцією.

Від будь-яких коментарів з даного приводу відмовилося й керівництво Свято-Успенської лаври.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hBc-ToCFxrw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1n91W_dmxa9ICjeKRbl9a1faWMk8_Yde8k5LZVV15euRJ_sdwuHtbHgWo[/embed]

Відео «ТСН», фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео