Оксана Бучко

Тернопільським школярам не радять канікули по-китайськи

Screenshot_5

Китайський новий рік розпочинають святкувати тернополяни, які перебувають у цій країні. У школах там зараз канікули. Чому ці канікули гірші, ніж українські, розповіла викладачка англійської в Китаї, тернополянка Інна Рамська.

– Думаєте, канікули у Китаї – це час для відпочинку? Е ні – це саме нагода інтенсивно повчитися, – розповідає Інна Рамська. – Дітей ще з самого дитинства привчають до конкуренції. І всі вони знають, щоб заслужити місце під сонцем, треба бути кращим, ніж інші. Тому вільний від школи час використовується для додаткового навчання.

На канікулах школярі (і дошкільнята) щодня відвідують уроки в позашкільних закладах: англійська, математика, малювання, програмування, вокал, спорт. Репетитори в цей період без роботи не сидять.

Загалом, у Китаї не вітаються безтурботні дитячі ігри. А гуртки обирають не через захоплення дітей, а через потрібність для майбутньої роботи.

– Для чого займатися тим, що не принесе тобі додаткових балів на екзаменах. Особисті побажання дитини враховуються вкрай рідко, – додає Інна. –  І ніякого вам безтолкового грання іграшками чи прогулянок з друзями. А відпочивати коли? Ніколи. На мою суб’єктивну думку, знання китайських дітей, які проводять за книжками дуже багато часу, нічим не кращі знань середньостатистичної європейської дитини, яка вповну насолоджується дитинством.

Фото з архіву Інни Рамської

Вибір читачів за тиждень

Відео