Спецоперація на Тернопільщині: пошук рідкісних квітів у руках порушників

3

До 10 травня 2019 року на Тернопільщині триватиме операція «Первоцвіт». Вона має на меті перешкодити знищенню рідкісних видів квітів та покарати тих, хто продаватиме їх.

Особливо оберігатимуть підсніжники, шафрани Гейфеля, сон-траву, проліски, цикламени та інші первоцвіти, які занесені у Червону книгу України. Їхнє знищення каратимуть штрафами, повідомляє Державна екологічна інспекція у Тернопільській області.

4
4

2
2

1
1

Щорічна операція «Первоцвіт» передбачає спільну роботу поліції, працівників екологічної інспекції, охорони довкілля та лісової охорони. Оскільки саме з середини лютого активізуються походи в ліс за первоцвітами з метою незаконного збуту. Вишукувати порушників будуть не тільки у місцях росту квітів, але і там, де їх зазвичай продають.

Нагадаємо, що порушення закону щодо збуту чи придбання об’єктів рослинного світу, тягне за собою штраф у розмірі від 340 до 850 грн. Якщо такі дії будуть вчинені проти рослин, які оберігає Червона Книга, чи тих, які ростуть на території природно-заповідного фонду, то розмір штрафу сягатиме 1 700-3 655 грн.

За один екземпляр рослини, яка занесена до Червоної книги доведеться сплатити: 62 грн (черемша (цибуля ведмежа); 49-62 грн (шафрани (крокуси), підсніжники); 37-62 грн (сон-трава).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео