Чому квашення модне? Розповідає кременчанин Дмитро Нікіфорчук

Copy of DSC_7910-2

Мій співрозмовник родом із Кременця, навчається промисловому дизайну на відділі мистецтв Краківського педагогічного університету. Cпершу шукав себе в живописі, а потім вирішив створювати матеріальні речі. Тому нині проектує різноманітні гаджети та меблі. Найбільше його цікавить дизайн кухні.

Зараз Дмитро розробляє свою торгову марку, котра пропагуватиме здорову повільну їжу. Як неординарний спосіб приготування здорової їжі його увагу привернуло квашення, тож наразі співрозмовник  розробляє діжки для квашення різних продуктів.

— Я працюю із так званим здоровим дизайном. Мій проект, крім того, що звертає увагу на корисні продукти, також пропагує старі професії — каменяра, столяра, бондаря та інших. Я інтерпретую ці автентичні заняття на новий лад і поєдную традиційні ремесла із сучасним підходом, — розповідає Дмитро. — Я зацікавився квашенням, коли якогось року у мене було багато фруктів та овочів. Вони швидко псувались і вирішив їх заквасити. Cкляна тара — найпростіший спосіб, але я задумався над сучасним рішенням, яке було би стильним, органічно вписувалось би в інтер’єр і було би функціональним.

Дмитро вивчив особливості квашення й того, як на цей процес впливають різні матеріали.

— Діжки можна виготовити з одного матеріалу, а можна поєднати кілька, приміром, кераміку й дерево, що я й планую зробити. Кожен із натуральних матеріалів з яких будуть виконуватися бочки по-своєму впливає на швидкість та інтенсивність процесу квашення. Поєднавши ці впливи, можна буде досягнути цікавого смакового ефекту.

Copy of IMG_2492 (1)
Copy of IMG_2492 (1)

Перед тим, як розпочати проект, Дмитро дізнався про особливості квашення, зокрема на Кременеччині, та загалом у Східній Європі, адже там найбільш популярним є  квашення продуктів.

— У мене вдома використовують досить типові продукти – капусту, помідори, огірки. Зрештою саме такі цікавлять мене найбільше. Хоча кажуть, що заквасити можна будь-що, і воно матиме свій оригінальний смак. Приміром, квасять рибу, кавуни, редьку, цибулю, з екзотичного для нас — квашений мигдаль, який використовують для десертів.

На основі своїх досліджень Дмитро розробляє типографічні додатки до головного дизайнерського продукту: книжку рецептів, підказки із квашення. Все це буде доступне як і у версії електронній, так і в реальності.

— Квашення добре вписується в здорове харчування, котре набирає популярності. Користь таких продуктів у тому, що під час квашення виходять всі молочні кваси та цукор. Тому ці продукти дієтичні, вони добре впливають на травну систему. Крім того, вони ще й натуральне джерело вітаміну С,  натурального пробіотику. Плюс також у тому, що в Європі набирають щораз більшої популярності автентичні способи приготування. Тож це продукт для тих, хто любить бути в тренді та слідкувати за здоров’ям, — підсумовує Дмитро і запрошує місцевих майстрів до співпраці і пропаганді натурального продукту.

IMG_0415
IMG_0415

Мій співрозмовник займається фешн-фотографією, тож уже запланував візуальну промоцію продукту. Головний наголос зробить на тому, що давні ремесла актуальні й нині, а нетипова їжа — корисна й смачна.

Анна Золотнюк

Всі фото: Дмитра Нікіфорчука. Авторка страви Paulina Gulajska, сервування: Projekt Wytrawny

Вибір читачів за тиждень

Відео