Орест Сарматський

На Тернопільщині наповнили вином чашу княжих дружинників (фото)

заставка (Copy)

Міжнародний мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» вирує на Тернопіллі.

В урочищі «Данилова гора», що на околиці села Стіжок Шумського району, розпочався мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина».

Тут географічно сходяться три області – Тернопільська, Рівненська і Хмельницька та й до Волинської не так вже й далеко. Тому вже понад десяток років сюди, передусім, приїжджають народні умільці та аматор сцени саме з цих областей. Є й гості з інших регіонів.

Уся програма фестивалю побудована так, щоб показати велич нашої історії, давні народні традиції.

Фестиваль традиційно відбувається у лісовому урочищі, де,за переказами, свого часу стояв легендарний Данилів Град, заснований князем  Романом Мстиславовичем на честь народження сина Данила, котрий згодом прибрав собі ймення Галицький.

Поруч – Данилова гора із залишками фортеці та оборонними валами.

Тут розташована церквиця, особливість якої у тому, що вона відчиняє свої двері лише … двічі на рік. А саме – на Великдень і на другий день Святої Трійці.

DSC02508 (Copy) – копія (Copy)
DSC02508 (Copy) – копія (Copy)

Так от,  у такій історично-мальовничій місцині, біля підніжжя Данилової гори, й вирує кілька днів міжнародний мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина».

У його програмі тісно переплітаються воєдино і велелюдний ярмарок фольклору та ремесел, і конкурс сучасної пісні та співаної поезії «Гремислава»,  і розмаїття народних костюмів, традиційних українських страв.

DSC02872 (Copy) (Copy)
DSC02872 (Copy) (Copy)

Саме ж слово «братина» означає чашу, з якої княжі дружинники пили по ковтку вина, передаючи її один одному, як знак єднання і миру.

DSC02800 (Copy) (Copy)
DSC02800 (Copy) (Copy)

Фото  автора

Вибір читачів за тиждень

Відео