Оксана Бучко

Чи потрібен тернопільському вчителю дрес-код?

123.jpg

Зовнішній вигляд викладача безперечно впливає на сприйняття матеріалу учнями. Дрес-кодом вчителя одні вважають виключно білий верх і чорний низ, інші навпаки пропонують вдягати джинси та кросівки. 

Погляди на вчительський одяг, у тому числі педагога з Тернопільщини, публікує osvita.ua.

Христина Бессолова, засновниця та директорка приватної школи з Київської області вважає, що діти краще ставляться до тих вчителів та старанніше вчать предмет тих, хто вдягається стильно.

Учителька з Сумської області Світлана Марченко коментує питання дрес-коду вчителя так:

Звісно, діти звертають увагу на учительський одяг. Останнім часом він стає все демократичнішим. Проте річ не в тому. Це має бути одяг упевненої в собі людини, зі смаком підібраний і охайний. Діти люблять і цінують демократизм, однак ще більше помічають цілісність образу вчителя, його манери і звички, тонко відчувають його соціальний статус.

Світлана Сиротян, співзасновниця мережі шкіл так коментує питання дрес-коду для вчителя:

Є два типи шкіл: 1) з обов’язковою шкільною формою; 2) з вільною формою одягу для учнів. У вчителів першого типу шкіл теж, як правило, є шкільний дрес-код (особлива блуза або жилет). У всякому випадку, форма одягу в таких школах офісна: костюми, панчохи, «лодочки» тощо. Учитель у такій школі схожий на офісного працівника банку або юридичної фірми. Другий тип шкіл дозволяє вільний одяг (кежуал): светр, світшот, джинси. Проте стиль та охайність ніхто не відміняв. У мережі шкіл Think Global і для студентів, і для викладачів одяг вільний. Особисто для мене, одягатися як вчитель – це завжди бути стильною, жіночною, привабливою. Мені комфортно і в офісній «трійці», і в джинсах зі светром. Ми навчаємо наших вихованців мислити, творити, вирішувати проблеми. У вчителя взірцем має бути і розум, і душа, і тіло, одягнене тіло.

Учителька початкових класів з Тернопільської області (Борщів) Марія Брухлій коментує:

А я «квочка». Мені треба нагинатися, щоб зав’язати шнурок, витерти соплі, сісти на підлогу, щоб пограти в гру, вилізти на паркан, щоб дотягнутися до дупла, в якому захований найцінніший цього дня скарб. Найзручніше це робити в джинсах. І нічого, що «квочка» я не дуже молода. Я не хочу, щоб школа була «храмом». Я хочу,  щоб школа була «домом». А вдома має бути зручно і затишно. Усім. У піджаку і на підборах мені незатишно.

В опитування на сайті більшість висловилася проти дрес-коду для вчителя (34%/14%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео