Віра Олександрович

Стадіон у Тернополі носитиме ім’я Романа Шухевича, а школа – Лесі Українки (фото)

Стадіон

Тернопільський міський стадіон тепер носитиме ім’я головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. Таке рішення ухвалили на 4-й сесії міської ради саме сьогодні, 5 березня.

Нагадаємо, український політичний і державний діяч, головний командир УПА Роман Шухевич загинув у бою біля села Білогоща, поблизу Львова, 5 березня 1950 р. Про цей факт всім присутнім у залі Українського дому «Перемога» нагадав міський голова Сергій Надал. Він доповідав з питання «Про присвоєння назв».

Сесія1
Сесія1

- Сесія проходить у знаменний день. Ми якраз вшановуємо пам'ять Героя України, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, - каже мер. - Дуже символічним є те, що саме сьогодні ми приймаємо важливе рішення про присвоєння центральному стадіону назву «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича». Адже головнокомандувач був не лише зразковим командиром, а й хорошим спортсменом і лідером у багатьох видах спорту. І саме зараз в Тернополі проходять XI спортивно-патріотичні змагання «Кубок Шухевича».

Депутати цю пропозицію підтримали одноголосно, давши відразу 39 «за». Одночасно, вони підтримали пропозицію мера про присвоєння Тернопільському навчально-виховному комплексу «Загальноосвітня школа-медичний ліцей №15» імені Лесі Українки.

Сесія2
Сесія2

Зауважу, це питання внесли до порядку денного на початку засідання. Тоді зняти 5 пунктів, а додали аж 17. Переважали серед них – політичні звернення до керівництва країни. Як і планувалося, обранці тернополян вимагали негайного проведення судової реформи і недопущення переслідування громадських активістів, зокрема Сергія Стерненка. Текст погодили завчасно, тому правки під час сесії вже не вносили. «За» врешті висловилися 39 політиків. Озвучив цей документ з трибуни секретар міської ради Ігор Гірчак.

Гірчак
Гірчак

- Ми переконані, судилище над Стерненком - це чергова демонстрація того, що судова система в Україні залишається знаряддям тиску та усунення незручних для влади людей, - цитує Ігор Гірчак. - У багатьох українських судах сидять відкриті українофоби і російські агенти. Для них неписані закони України, вони ненавидять все українське. Їхнє головне завдання боротися з незалежністю України. Такі «судді» не мають права працювати в українських судах.

До слова, загалом у порядку денному було аж 235 питань. Близько 200 із них – так звані земельні. Засідання тривало близько 4-х годин. Усі пункти тернопільські депутати розглянули, але не всі ухвалили. Докладніше про найцікавіше, що відбулося під час засідання, читайте на «Терені» згодом.

Фото авторки та із трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео