Ростислав Фук

На цвинтарі неподалік Тернополя збереглася рідкісна скульптура (фото)

До розшифрування прихованого смислу скульптури просять долучитися поціновувачів старовини

На території старого цвинтаря в селі Мишковичі Великоберезовицької громади збереглась доволі рідкісна для теренів Галичини фігура Ісуса з рибою в руках в оточенні двох левів. Про це у фейсбук-спільноті «Історичні мандрівки» написав краєзнавець Андрій Капуста.

У постаті Христа, а особливо левів, помітна неточність в анатомічний будові, певна лаконічність і простота - все те, що притаманне т.з. наївному або народному мистецтву. Автор фігури - невідомий скульптор-самоук, створив не звичайних левів, а фантастичних лукавих антропоморфних істот, – зазначає він. 

За його словами, попри наївність та миловидну примітивність скульптурної групи, автор був доволі обізнаним із християнським символізмом.

Символ риби має глибоке коріння в християнстві. В Новому Заповіті, Ісус покликав рибалок бути його апостолами і зробив їх «рибалками людей». Також розмноження хлібів і риб є одним із чудес Христа, який за допомогою малої кількості їжі зміг нагодувати цілий натовп, – розповів краєзнавець.

Андрій Капуста зазначає, грецьке слово ІХТІС (ΙΧΘΥΣ) – слово, яке перекладається як «риба» та вводночас є абревіатурою, акровіршем, оскільки це перші літери грецьких слів, що перекладаються як «Ісус Христос, Божий Син, Спаситель»:

Ι – ΙΗΣΟΥΣ (Ісус), Χ – ΧΡΙΣΤΟΣ (Христос), Θ – ΘΕΟΥ (Теу), Υ – ΥΙΟΣ (Hios), Σ – ΣΩΤΗΡ (SOTIR)

Риба була звичною їжею для людей ​​Середземномор’я, тож для переслідуваних християн ІХТІС стало прихованим знаком, що ідентифікував їх за вірою. А ось що чи кого символізували постаті левів? Шановні читачі, поціновувачі старовини і знавці християнського символізму, яка ваша думка? Знавці християнського символізму авторитетно заявляють, що на світлині зображено фігуру пророка Даниїла, якого традиційно відтворювали із згортком в руках та левами, які мали б його з'їсти (не з'їли). Ось лише згорток якийсь «рибоподібний». Чи не залишив у своєму творінні невідомий скульптор-аматор якогось прихованого смислу? – каже краєзнавець.

Фото Андрія Капусти

Вибір читачів за тиждень

Відео