У Тернополі польські письменники презентували свої книги про україно-польське прикордоння

HIS_9101 (Copy)

Фестиваль «Ї» продовжує тримати міжнародний вектор. Сьогодні, 19 червня, на сцені Тернопільського драмтеатру провели дискусію та презентували свої твори Конрад Янчура, автор оповідань, журналістських статей і критичних текстів та Зємовіт Щерек, польський журналіст, письменник і перекладач. Поговорили про особливості україно-польського прикордоння, розповіли цікаві історії та поділилися деталями з глядачами. 

Зємовіт Щерек розповів про особливості своєї тематичної книги «Прийде Мордор і нас з’їсть».

- Це книга про стереотипи, які мають поляки про Україну. Після того, як книга вийшла, загальне враження було позитивне, не дивлячись на те, що в ній критикують поляків. Поляки – це насправді дуже дивний народ, який дуже цінує, коли його хвалять. Але направду, я не знаю іншого народу, в якого більше самокритики у собі. Тому що кожна зустріч поляків починається зі слів: «Яка ж погана Польща», - розповів Зємовіт Щерек. 

Конрад Янчура презентував свою книжку «Контрабандисти», яка видалася і в Тернополі також. 

- Я думаю, що найважливіше, що варто підкреслити, те, що в моїй книжці відображається ситуація, що на тій самій відстані від українського кордону в Польщі відбувається, існує те саме, що і в Україні, - зазначив письменник. 

Зємовіт Щерек та Конрад Янчура вперше на «Мистецькому фестивалі «Ї», проте зал зустрів гостей з теплотою та із захопленням слухав розповіді авторів. 

- Я здивований, що такий літературний фестиваль відвідують люди віком менше як 60 років, бо у Польщі це дуже велика рідкість, - зауважив Конрад Янчура. 

Також польські автори поділилися своїми враженнями про файне місто Тернопіль. 

- Мене цікавив Тернопіль як місто, тому що це Галичина, і це місто, як то кажуть, друга столиця Галичини, але це також місто, яке було зруйноване під час Другої світової війни і відбудоване в сталінському бароко. Я дуже хотів побачити як виглядає місто в такому поєднанні. І мушу сказати, що мені це подобається, і що Галичина перемогла в цьому поєднанні. Місто живе своїм таким галицьким стилем життям, - поділився Зємовіт Щерек. 

Дана подія стала можливою завдяки підтримці Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку. 

Фото пресслужби «Мистецького фестивалю «Ї»

Вибір читачів за тиждень

Відео