Віра Олександрович

Серед сотні ковідних хворих, які лежать у лікарні Чорткова, - лише один вакцинований

Маска

Тернопільщина поки що залишається у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки. Втім, наші медики вже готуються до найгіршого сценарію. Очікують пік захворюваності у листопаді-грудні.

Про це сьогодні, 7 жовтня, заявив голова обласної держадміністрації Володимир Труш.

Труш
Труш

- З початком осіннього сезону в області спостерігається збільшення кількості хворих на COVID-19. Кілька днів поспіль ми фіксували понад 10 летальних випадків, - каже очільник ОДА. – Зокрема, за минулу добу у нас вже зафіксували 610 хворих. Йдеться про відкриття додаткових лікарень для прийому хворих на COVID-19 у Збаражі і Теребовлі. У міській лікарні №3 в Тернополі вже з понеділка приймають пацієнтів. І піку захворюваності ми ще не досягнули.

Зокрема, на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук» повідомили, що в Україні «помаранчевій» зоні карантину вже відповідають 11 областей. І Тернопільщини серед них немає. Рівень госпіталізацій хворих на коронавірус, наприклад, перевищили у Харківській, Дніпропетровській і Чернівецькій областях. Завантаженість ліжок із киснем перевищує допустиму норму в Донецькій і Запорізькій областях. Натомість коефіцієнт позитивних тестів на коронавірус перевищує норму в Житомирській і Сумській областях.

Таблиця
Таблиця

- Статистика – річ вперта, - зауважує він. – Нещодавно відбувалося засідання колегії ОДА і були присутні голови громад. Я запитав у керівника із Чорткова, скільки у них хворих у лікарні. Нагадаю, там розташована опорна лікарня для допомоги інфікованим коронавірусом. Відповідно, Володимир Шматько сказав: «У нас лежать 100 людей». Тоді я запитав, скільки серед них – невакцинованих. Відповідь була такою: «99 людей». Тобто до лікарні зі складною формою недуги потрапила тільки 1 людина! Я вже навіть не знаю, як пояснювати, що треба щепитися

Також під час колегії порівняли цифри – співвідношення кількості вакцинованих у тій чи іншій громаді щодо числа тих, які нині хворіють. За словами пана Труша, виявилося, що громади із найменшою кількістю вакцинованих якраз і мали найвище число хворих у лікарнях, тобто – із важкими проявами недуги.

- У МОЗі нещодавно підтвердили: 98% госпіталізованих - це особи, які не були вакциновані, тому ми закликаємо людей щепитися, - додає він. – Це вже ні для кого не є секретом, що ми поступово рухаємося до «помаранчевої» і «червоної» зон. У них передбачена низка обмежень саме для невакцинованих осіб. Тому я радив би використати цей шанс і встигнути щепитися, щоб вберегтися від найгіршого.

На Тернопільщині, за його словами, працюють 15 центрів і 56 пунктів вакцинації. Всього з початку вакцинації в Тернопільській області щепили понад 290 осіб.

- Звісно, не слід забувати про дотримання карантинних заходів, - додає очільник. - Носіння маски і дотримання соціальної дистанції ніхто не відміняв. Ковід, який нині вирує в Україні, – не такий лайтовий, як був торік. Багато людей уже не зможуть просто відлежатися вдома. Дорога відразу веде у лікарню, а далі – на кисень. Причому летальні випадки зараз стаються і серед зовсім молодих людей.

Принагідно він нагадав, що за умов введення «червоної» зони працювати зможуть школи та інші навчальні заклади, де вакциновані 100% працівників. Те саме стосується підприємств і організацій. Якщо вони не виконають вимогу, то будуть змушені закриватися або йти на дистанційне обслуговування. Довідка. «Помаранчева» епідзона не передбачає обов'язкове введення нових карантинних обмежень, пояснили у МОЗ. Однак вона є сигналом – регіон незабаром може перейти в «червону» зону, тож місцева влада може самостійно посилювати карантин.

Фото зі сторінок Міністерство охорони здоров'я України і Тернопільська обласна держадміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео