Анастасія Кисіль

Відкрили Вікно на туристичній мапі Тернопілля (відео)

IMG_2059

Сьогодні село Вікно з його Музеєм Федоровича позначили на туристичній мапі Тернопілля. Ще 14 років тому завдяки місцевій жительці Ганні Чемері було відкрито музей «Незабутні імена», а з цього року почалася нова сторінка у його житті - тепер це Музей Федоровича.

Музей поділено на 5 основних тематичних залів, яким передує експозиція в холі. Кожен відвідувач може отримати навушники та персональний планшет із завантаженими розповідями, фото, відео «голосом Федоровича».

- Перша зала буде присвячена килимарству та гончарству, які розвивав Володислав Федорович. Килимарня була у Вікні, а гончарня - у Товстому. Також в цій кімнаті буде інформація про крайову етнографічну виставку, яку  організовував Федорович. Друга зала буде присвячена Івану Франку, який  бував декілька раз у Вікні, мешкав у маєтку Федоровичів. Третя кімната буде присвячена власне родині Федоровичів: Івану, Володиславу і Дарії Віконській. Четверта кімната буде присвячена Національно-Визвольній боротьбі. Наступна кімната буде етнографічною, там будуть вироби, які зроблені мешканцями села, - розповідає громадський активіст, голова ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» Василь Томчишин.

Pasted into Відкрили Вікно на туристичній мапі Тернопілля (відео)
Pasted into Відкрили Вікно на туристичній мапі Тернопілля (відео)

Надбання Володислава Федоровича до цього часу в Україні не зберігалися, бо в 1917 році революційні російські солдати при відступі спалили велику колекцію українських народних килимів зі зразками з заснованої ним килимарні. Долучилися до пошуку експонатів чи не кожен із жителів села Вікно. Також їх шукали у Польщі. Про це розповів координатор проєкту «Музей Федоровича у Вікні» Сергій Ткачов.

- Є ім’я, але все надбання спалено. Важко було знайти експозицію, але ми відшукали по музеях Польщі - це Краків, Познань, Лодзь. Наш Львівський музей етнографії художнього промислу написав офіційний лист до Польщі, там нам пішли назустріч і прислали копію. В нас в кімнатах ви можете побачити ті килими, які залишилися тільки в Європейських музеях, в музеї у Львові, та один килим є в експозиції Тернопільського краєзнавчого музею, - розповідає Сергій Ткачов.

У Вікні вже неодноразово бувала Марія Іщенко. Саме вона писала заяву на грантовий проєкт Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму “Культура.Туризм.Регіони”, який виграла громада.

- Я робила це не тому, що мене змусили чи попросили. Я, коли приїхала на місце, побачила, наскільки люди цікавляться історією, як вони її бережно збирають і як багато її мають, - розповіла Марія Іщенко.

У майбутньому планують розробляти туристичні маршрути по всіх визначальних місцинах Гримайлівської територіальної громади. В першу чергу прокладуть дорогу до скель Франка, бо зараз туди пройти неможливо.

https://www.youtube.com/watch?v=VTpNNPEFp0Y

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео