Тамара Коблик

Тернополян закликають долучитися до Всесвітнього дня прибирання

Акція відбудеться 16 вересня під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!»

Цього року Тернопіль традиційно долучиться до Всесвітнього дня прибирання World Cleanup Day. Акція триває з 16 серпня до 16 вересня із дотриманням обмежень воєнного стану.

16 вересня 2023 року під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» у 24 регіонах з дотриманням обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 70 мільйонами учасників у 191 країні Світу. 

Основна мета – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання ресурсів серед громадян, об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього. 

У зв’язку з воєнним станом, учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених органами місцевого самоврядування локаціях, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки, навчання та під час сигналу тривоги спускатись в укриття.

Участь візьмуть комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються в різних форматах на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, освітяни, лідери думок, пересічні громадяни.

Для закладів освіти відбудеться конкурс. Детальніше про нього та умови участі можна дізнатися у Положенні за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR

Формати участі будуть різні в залежності від географічного розташування та безпеки: 

  • Для всіх, онлайн: Цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу – реєстрація результатів на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup.
  • Колективні прибирання на території установ, організацій, закладів освіти. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття.
  • Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях.
  • Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай!» сортування вторинної сировини та відправка на переробку.
  • Розбір завалів.

Українці за кордоном також можуть приєднатися. Організувати онлайн або офлайн прибирання, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Важливо! Зареєструйте результат своєї участі у Всесвітньому дні прибирання за посиланням до 25 вересня 2023 року включно https://forms.gle/zjQtrZoL3KXZ5hP18

Довідково

Всесвітній день прибирання в Україні за 5 років об'єднав 1 082 501, учасники прибрали Україну від 4647 тонн сміття та 456,5 тонн знайденого відправили на вторинну переробку, детальніше:

У 2022 році до Всесвітнього дня прибирання в Україні долучилися 119 926 учасників у 24 регіонах. Спільними зусиллями вдалося зібрати 2439 тонн відходів, з яких 70,5 тонн знайденої вторинної сировини здали на переробку. 

У 2021 році до масштабної толоки долучилося 311 655 учасників, які зібрали 1022 тонни зібраного сміття, з яких 70 тонн знайдених відходів відправили на переробку. 

У 2020 рік на прибирання вийшло 138 920 учасників. Спільними зусиллями було зібрано 763 тонни зібраного сміття, 182 тонни вторинної сировини здали на переробку. 

2019 рік 300 000 навчальні заклади 14 687 учасники, 48 тонн сміття, 21,5 тонн здали на переробку.

2018 році 212 тисяч учасників, 375 тонн сміття, 112,5 тонн з яких здали на переробку.

Фото та відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео