Тамара Коблик

Айтішницю з Тернопільщини засудили за наругу над пам'ятником Бандері у Львові

Як встановив суд, жінка заплатила двом знайомим, щоб вони облили пам'ятник червоною фарбою

Згідно з даними у вироку суду, жінка у січні 2021 року з особистих ідеологічних мотивів запропонувала знайомому, аби він облив пам'ятник Степану Бандері. Чоловік до виконання завдання залучив також свого знайомого. 5 лютого 2021 року хлопці облили пам'ятник Степану Бандері.

За інформацією видання Zaхid.net, обвинуваченою у цій справі є Вікторія Бибель. Такі ж дані вказані на сайті Судова влада України. У матеріалах справи вказано, що Вікторія Бибель є уродженкою села Звенигород на Тернопільщини. Вона навчалась у «Львівській політехніці» за напрямком комп’ютерна інженерія. Обвинувачена є ФОПом, її основний вид діяльності – комп’ютерне програмування.

Жінку судили за «осквернення пам'ятника, спорудженого у пам'ять Степану Бандері, розташованого на вул. Митролита Ангеловича, 34 у м.Львові, який є визначною постаттю українського національно-визвольного руху, одним із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття, лідером ОУН та безумовним символом боротьби українського народу за власну державність».

На вирок ще може бути подана апеляція. Раніше двом виконавцям «прохання» обвинуваченої суд також виніс покарання з іспитовим терміном.

Нагадаємо, 14 грудня 2021 року невідомі пошкодили пам’ятник Степану Бандері, що на вулиці Соломії Крушельницької у Тернополі. Монумент облили червоною фарбою. За версією слідства, злочин скоїли двоє жителів Житомира. Їх особи встановили та винесли підозри. Після цього інциденту з фарбою, пам’ятник Бандері осквернили вдруге. 21 січня хтось обкидав монумент яйцями. У зв’язку з цими подіями пам’ятник взяли під цілодобову охорону до 1 січня 2022 року -  саме цього дня відзначили 113 років з дня народження провідника ОУН. Згодом поліціянти затримали виконавців і одного з організаторів цього злочину. Також встановили посередника, який сприяв організації аналогічних злочинів в інших областях. З’ясували, що це був спортивний тренер з Ірпеня, якого вбили російські окупанти.

Згідно з вироком суду, обвинуваченому у нарузі над пам'ятником жителю Житомирщини призначили 1 тис. 700 грн штрафу. Пом'якшувальною обставиною стало те, що обвинувачений щиро покаявся та із початку повномасштабної війни несе службу у полку Національної поліції України «Сафарі».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео