Анастасія Кисіль

Будуть магазини, перукарні і дитсадки: на Тернопільщині збудують містечко для переселенців (фото)

Житло з інфраструктурою для тимчасово переміщених осіб буде розташоване не березі озера у селі на Збаражчині. Перших жителів тут планують поселити вже до кінця цього року

Містечко для вимушених переселенців  планують збудувати на березі озера у селі Базаринці Збаразької громади на Тернопільщині. Житловий комплекс розрахований на 5 тис. 545 людей. Поселення матиме розвинену інфраструктуру і передбачає робочі місця для людей, які там проживатимуть.

Як розповів Терену керівник проєкту Файний RE:Ukraine Ternopil region Тарас Ковальчук, розробники найперше думали над тим, щоб у цих соціальних будинках було комфортно жити.

Ми з партнерами проаналізували світовий досвід розробки, будівництва та утримання селищ із тимчасовим та постійним житлом. У такий спосіб вивели систему цінностей і пріоритетів для забезпечення гідного проживання українців.  Основне завдання - збереження комфортного життя. Ми повинні зробити тимчасове проживання українців, які втратили свої домівки, звичним та зручним, - каже керівник проєкту.

Планують поселити понад 5 тисяч людей

Для будівництва містечка не випадково обрали Збаразьку громаду. Через неї пролягають дві міжнародні траси та залізничне сполучення. Також село Базаринці знаходиться недалеко від Тернополя. Це дасть можливість поєднати існуючі міста з новим поселенням, пояснює Тарас Ковальчук.

Загальна площа ділянки, на якій облаштують містечко – 35,94 га. Там збудують 97 будинків для 5 тис. 545 переселенців. Проєкт для комплексу розробила українська студія дизайну Balbek Bureau.

Схема генплану поселення від української студії дизайну Balbek Bureau

У першій черзі ми проєктуємо мануфактурні вулички. Де на перших поверхах будинків передбачені майстерні, крамниці та інші комерційні приміщення. На верхніх поверхах житимуть люди. Це забезпечить їм і житло, і роботу, - каже Тарас Ковальчук. 

Також на території модульного містечка збудують майданчик для ярмарків, організацій та установ (центр надання адміністративних послуг, житлово-експлуатаційні організації, опорний пункт охорони порядку, офісні приміщення), перукарню, салони краси, пральню, хімчистку, магазини, центр первинної медичної допомоги, аптеку, 2 дитсадки, початкову школу, заклад харчування, майданчики для спорту, паркову зону та зони відпочинку з майданчиками для дітей та дорослих, зони пляжів та відпочинку біля води.

Основа житлового комфорту - зручний побут: санітарні вузли, повноцінні кухні, кімнати догляду за немовлятами, пральні. На жодному проєктному квадратному метрі мешканці не повинні відчувати обмеження чи нестачу допоміжних зон, - додає Тарас Ковальчук. 

Загальна вартість проєкту – 70 мільйонів доларів

Повністю проєкт планують реалізувати за 3 роки. Проте перші переселенці зможуть заселитися уже до кінця цього року. 

Зараз ми завершуємо стадію проєктування. Ми вже маємо генеральний план та займаємося інженерією. Також паралельно працюємо з інвесторами, - коментує Тарас Ковальчук. 

Загальна вартість проєкту містечка для переселенців – близько 70 мільйонів доларів. В першу чергу будуватимуть житло для 1 тис. 160 людей. Для цього потрібно близько 12 мільйонів доларів. Проєкт реалізують з ініціативи й за підтримки гуманітарного штабу Made in Ukraine, Міжнародного благодійного фонду «Українська сім'я», міського голови Збаража й тернопільських підприємців. 

Ми розуміємо, що держава зараз коштів не має, адже в країні війна. Тому наразі держава не долучилася до фінансування проєкту, можливо вона приєднається до нас пізніше, - зазначає керівник проєкту.

Загальна площа ділянки, на якій облаштують містечко – 35,94 га

Долучитися матеріально до будівництва просять краян.

Нам потрібна допомога не лише коштами, але й будівельними матеріалами. Наприклад, деревина, геошурупи, накриття для покрівлі, утеплювачі, облицювальні матеріали, проводка, сантехніка. Також нам потрібна активна медіапідтримка та промоція проєкту, для залучення, максимальної кількості людей, - каже Тарас Ковальчук. 

Кошти для реалізації проєкту можна надсилати за реквізитами:

Громадська благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Українська сім’я «+»

Код одержувача АТ «Ощадбанк»

МФО 300465

Рахунок No UA533033980000026006300731945

Фото Тараса Ковальчука та з фейсбук-сторінки Balbek Bureau

Вибір читачів за тиждень

Відео