Юля Вітюк

«Це вже перейшло всі межі»: міський голова з Тернопільщини дає винагороду за спійманого палія

Минулого тижня на Бережанщині загорівся лісовий масив. Громада майже щодня потерпає від підпалів трави

Через постійні пожежі, викликані палінням сухої трави, у Бережанській громаді за викриття особи палія даватимуть грошову винагороду. Міський голова Ростислав Бортник запропонував від себе виплату в розмірі 1 тисячі гривень та закликав небайдужих людей долучитись фінансово до його ініціативи. 

Скріншот допису Ростислава Бортника

Підтримали акцію ще четверо жителів громади. Загальний фонд винагороди на сьогодні складає 5 тис. грн. Ці кошти планують розділити між заявниками. Однак наразі про паліїв ще ніхто не повідомляв, розповів Терену Ростислав Бортник.

Я - мешканець громади, і також потерпаю від цього їдкого диму. Він шкідливий для здоров’я дихальних шляхів. До того ж вогонь може захопити великі території, знищити рослини, тварин, будинки та, в найгіршому випадку, можуть загинути люди, — каже він. 

За словами міського голови,  практично щодня приходять повідомлення про підпали. Паліїв не лякають ні наслідки пожеж, ні відповідальність за вчинення злочину.

Знаю, люди прикривають один одного. Їм відомо, хто підпалював, - це чийсь сусід, родич, знайомий, тому і не признаються. Є випадки, коли знаємо, хто палій, але людина відбріхується, каже, що це зробили підлітки, - зазначає Ростислав Бортник. 

Одна із масштабних пожеж у Бережанській громаді сталася 24 березня. Її свідком був міський голова. Він їхав з роботи додому, побачив дим біля місцевого лісу і одразу виїхав на місце пожежі.

Горіли городи, вогонь перекинувся на лісовий масив. Це вже просто перейшло всі межі. Гасити пожежу було проблемно. Це взагалі катастрофа, бо займання у полі легше погасити, ніж коли вогонь перекинувся на ліс. На щастя, силами пожежників та місцевих жителів все вдалося загасити, - каже Ростислав Бортник. 

Поліція і рятувальники нагадують, що паліїв сухої трави тепер прирівнюють до диверсантів. І за це передбачене не лише ув’язнення строком від 10 до 15 років, а й конфіскація майна. 

Фото, відео з поста Ростилава Бортника

Вибір читачів за тиждень

Відео