Тамара Коблик

Через падіння Іл-76 Президент викликав до себе військове керівництво

Головне управління розвідки займається зʼясуванням долі всіх полонених, а СБУ розслідує всі обставини

Президент Володимир Зеленський через падіння російського літака Іл-76 викликав до себе військове керівництво та голову Служби безпеки України. За його словами, потрібно встановити «всі чіткі факти». Глава держави додав, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Про це він розповів у вечірньому відеозверненні, пише Громадське.

Щодо ситуації з літаком та обміном військовополонених главі держави доповіли міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шептала, голова військової розвідки Кирило Буданов і очільник СБУ Василь Малюк.

Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства, — пояснив Зеленський.

Він наголосив, що потрібно встановити «всі чіткі факти, настільки, наскільки це можливо», враховуючи, що падіння літака сталося на російській території.

«Факти» — це головне слово зараз, — підкреслив глава держави.

За словами Зеленського, головнокомандувач ЗСУ та начальник Генштабу доповіли про застосування Повітряних сил. Водночас ГУР займається зʼясуванням долі всіх полонених, а СБУ розслідує всі обставини. 

Також президент доручив міністру закордонних справ Дмитру Кулебі поінформувати партнерів щодо наявних даних в України.

Наша держава наполягатиме на міжнародному розслідуванні, — заявив Зеленський.

Раніше «Суспільне» та «РБК-Україна» з посиланням на джерела в Офісі президента повідомили, що Зеленський скасував заплановану на 25 січня робочу поїздку до центральних областей до з’ясування усіх обставин падіння Іл-76.

Крім того, за інформацією «РБК-Україна», Зеленський заборонив призначати зустрічі для привітань його з днем народження — українському президенту 25 січня виповнюється 46 років.

Падіння Іл-76

Уранці 24 січня російські Telegram-канали, які пов'язують з російськими силовиками, повідомили, що у регіоні впав літак Іл-76.

Кремлівські ЗМІ з посиланням на Міноборони росії писали, що на борту літака нібито були 65 українських військовополонених, яких перевозили для обміну, а також 6 членів екіпажу і троє супровідників.

Водночас українські ЗМІ з посиланням на джерела стверджували, що Іл-76 перевозив ракети для комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що 24 січня готувався обмін полоненими між росією та Україною. Згодом там розповіли, що росія не попереджала про перевезення українських полонених на точку обміну літаком, і немає достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на російському Іл-76.

На тлі інформації про падіння російського літака в Генеральному штабі ЗСУ заявили, що «будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставлення, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, зокрема на Бєлгородсько-Харківському напрямку».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео