Ростислав Фук

Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Різдво та Новий Рік

Ухвалений Верховною радою у березні 2022 року закон суттєво змінив трудове законодавство

Під час війни в Україні скасовано святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю (КЗпП). Через війну додаткових вихідних на Різдво та Новий рік не буде. Про це пише РБК-Україна з посиланням на закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Різдво (25 грудня) та Новий рік (1 січня) випадають на понеділки, і це будуть звичайні робочі дні.

Ухвалений Верховною радою у березні 2022 року закон суттєво змінив трудове законодавство, оскільки під час воєнного стану запроваджуються обмеження прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією. Законом скасовано усі святкові дні.

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у 2023 році більшість населення України (близько 70%) святкує Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, далі йдуть День Незалежності України (63%) та День захисників та захисниць України (54%).

Новий рік, який урочисто відзначають у всьому світі і який усі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим та Великоднем, зараз лише на п'ятому місці (52%).

Нагадаємо, від 1 вересня ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому українці будуть святкувати деякі важливі релігійні свята в нові дати.

Крім того, Рада встановила на 15 липня - День Української державності (замість 28 липня), коли вшановується пам'ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, на 1 жовтня - День захисників та захисниць України (замість 14 жовтня): пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Після переходу на новий календар віруючі відзначатимуть деякі свята за новоюліанським стилем в інші дати. Зокрема:

День святого Миколая святкуватимуть 6 грудня замість 19 грудня;

  • Різдво – 25 грудня замість 7 січня;
  • Собор Пресвятої Богородиці – 26 грудня замість 8 січня;
  • День преподобної Меланії (у народі Щедрий вечір, Маланки) – 31 грудня замість 13 січня;
  • Хрещення Господнє – 6 січня замість 19 січня;
  • Стрітення Господнє – 2 лютого замість 15 лютого.

Читайте також: Миколая, Різдво, Маланки: календар християнських свят у грудні

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео