Віра Олександрович

Цьогорічних випускників та абітурієнтів хочуть позбавити зайвих стресів

У 2022-му в Україні хочуть скасувати зовнішнє незалежне оцінювання для випускників, а також єдиний вступний іспит і єдине фахове вступне випробування.

Таке повідомлення від Міністерства освіти і науки (МОН) поширила на своїй сторінці начальниця Тернопільського обласного управління освіти і науки Ольга Хома.          

У дописі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…виходимо з пропозицією про одноразову зміну алгоритмів щодо державної підсумкової атестації для учнів 11-го класу і вступу до закладів вищої освіти України у 2022 році. Враховуючи правовий режим воєнного стану, що спричинений військовою агресією Російської Федерації, агресивність російських військових і терористичних угруповань до національної системи освіти та науки, пропонуємо скасувати складання державної підсумкової атестації (ДПА), зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг в 2022 році виключно!».

Допис головної освітянки Тернопільщини

У МОНі (Міністерство освіти і науки України) визнали, що таке рішення є дійсно непростим, але необхідним. Адже головне завдання зараз - знизити рівень будь-яких стресів для дітей.

- Вони проживають непростий період і ми маємо докласти всіх зусиль, щоб цей період хоча б якось пом’якшити, - підкреслив міністр Сергій Шкарлет. - Відміна ЗНО сьогодні необхідна для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час.

Остаточне рішення щодо цьогорічних іспитів має ухвалити Верховна Рада України.

До слова, школярі на Тернопільщині наразі перебувають на канікулах. Вірогідно, їх продовжать або переведуть учнів на «дистанційку». Також нещодавно у МОНі повідомили, що учнів 4 і 9 класів звільнили від проходження державної підсумкової атестації .

Фото з відкритих джерел.

Вибір читачів за тиждень

Відео