Віра Олександрович

Головний медик Тернополя: «Очікують щодоби до 50-60 тисяч нових хворих на COVID-19, але – переважно в легкій формі»

У Тернопільській міській лікарні №3 знову приймають хворих на COVID-19. Це зробили тому, що два опорних заклади вже не могли дати ради із навалою інфікованих, яким була потрібна стаціонарна допомога. 

Про це сьогодні, 2 лютого, повідомив Василь Даньчак – начальник відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення. 

- У лікарні №3 із 1 лютого розгорнули додатково 55 ліжок, - каже він. - Завантаженість хворими на коронавірус і людьми із підозрою на COVID-19 у міських лікарнях станом на 02.02.2022 р. – 69%.

Василь Даньчак підкреслив, що усі ліжка у медичних закладах міста забезпечені киснем на 100%. Кожен лікувальний заклад має більш як 3 джерела кисню: балони, кисневі станції і концентратори. Також у медзакладах є великі кріоциліндри і кисневі бочки. Тому медики впевнені, що зможуть надати допомогу усім, хто цього потребує. 

- Втім, ситуація – тривожна. У Тернополі за останню добу зафіксували 306 нових випадків COVID-19, а натомість 34 людини – одужали, - додає Василь Даньчак. - У міських лікарнях вранці було загалом 215 хворих на COVID-19. 

Так, за його словами, у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги перебували 56 хворих на COVID-19, причому 48 пацієнтів – на кисневій підтримці через маску, 3-є – на кисневому концентраторі. У лікарні №2 – 91 хворий із COVID-19. Серед них: 50 хворих – на кисневій підтримці через маску, 30 - на кисневому концентраторі і ще 4-ро людей - на апаратах ШВЛ. У лікарні №3 – 23 хворих, причому 20 пацієнтів - на кисневому концентраторі, ще 3-є – на кисневій підтримці через маску.

- Ще з  грудня 2021 року ми бачили різке зростання захворюваності на COVID-19 загалом у світі, - продовжує він. – Спричинив це штам «Омікрон». На цьому тлі у США та країнах Західної Європи почали фіксувати нові щоденні антирекорди щодо числа хворих. На жаль, ця 4-та хвиля епідемії не оминула Україну загалом і Тернопільщину зокрема. 

Саме через це щодня ситуація погіршувалася і у нас. Причому медики також фіксували антирекорди.

- Варто згадати, що сьогодні в Україні загалом було 35 тисяч нових випадків коронавірусу, - наголошує він. – А навіть у найважчі періоди 2021-го ми фіксували максимальні показники – 24-27 тисяч хворих. На жаль, ситуація до кращого не йде. За прогнозами МОЗу, ще протягом 2-х тижнів буде утримуватися зростання числа інфікованих. Очікують навіть до 40-50-60 тисяч нових хворих за добу. 

Поряд із цим, медики визнають, що вірус штаму «Омікрон», попри його надзвичайну заразність, хворими переноситься значно легше. 

- Тому, попри такі колосальні цифри нових зафіксованих лабораторією випадків, число стаціонарних хворих так різко не зросло, - уточнює він. – Такого не було при штамі «Дельта». Тепер хворі переважно переносять недугу у легшій формі і лікуються амбулаторно, тобто вдома під спостереженням сімейного лікаря. Маємо надію, що так епідемія перебігатиме й надалі.

Принагідно він попросив краян у віці 60+ обов’язково зробити щеплення від COVID-19. Адже людям із супутніми хворобами це принаймні обіцяє легкий перебіг хвороби і відсутність ускладнень. До слова, про ситуацію у Тернопільській міській дитячій лікарні читайте ТУТ.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео