Депутати закликали СБУ та поліцію «виселити» московський патріархат з Миколаївського собору у Кременці

Від ранку 30 листопада на території Миколаївського собору у Кременці працювала виконавча служба, яка примусово повертає споруду у власність держави

30 листопада розпочала роботу сьома сесія Тернопільської обласної ради. Депутати підтримали і скерували звернення до Управління Служби безпеки України в Тернопільській області, Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та Західного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції про вжиття невідкладних заходів щодо повернення державі споруд Миколаївського собору у місті Кременці з незаконного користування московського патріархату.

Відомо, що 8 лютого цього року закінчився строк договору безоплатного користування приміщеннями Миколаївського собору з келіями «Свято-Миколаївською релігійною громадою УПЦ МП міста Кременець».  Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, як визначений державою балансоутримувач цієї пам’ятки, у законний спосіб звернувся до цієї «релігійної громади» з вимогою повернути Миколаївський собор державі.

Сесія Тернопільської облради розпочала роботу зранку 30 листопада

Однак, так званий «настоятель громади» категорично відмовляється повертати державі пам’ятку архітектури національного значення. Незаконне користування майном держави з боку «громади УПЦ МП» триває і сьогодні, незважаючи на рішення судів на користь Заповідника. Справа дійшла до виконавчого провадження. 

Крім того, зазначаємо, що частину пам’ятки, а саме келії Миколаївського собору, використовує регентське відділення Почаївської духовної семінарії УПЦ, з якою договори користування узагалі не укладалися.

Сподіваємось, що втручання наших правоохоронних органів відновить справедливість і приміщення нашого Собору будуть належати Українській державі або справжній Українській Церкві. Більше того, переконаний, що цей крок дасть неймовірний поштовх процесу декомунізації та деколонізації, який ми теж сьогодні розглядатимемо і, впевнений, приймемо одностайно,- зазначив перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Від ранку 30 листопада, на території Миколаївського собору у Кременці вже працює виконавча служба, яка примусово повертає споруду у власність держави. Про це Суспільному повідомив директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

Після відмов представників УПЦ (мп) добровільно звільнити приміщення храму, які до лютого 2023 року використовувалися ними на підставі договору безоплатного користування, у собор прийшли судові виконавці та співробітники поліції. Незважаючи на судові рішення, священнослужителі московського патріархату кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам’ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Правоохоронці на території Миколаївського собору у Кременці (Фото: Суспільне)

Працівники Державної виконавчої служби зірвали замки для доступу керівництва історичного заповідника у приміщення Миколаївського собору, пише Суспільне. На місці події працюють правоохоронці, які слідкують за збереженням громадського порядку та належним виконанням рішення суду.

Як повідомив згодом на совїй фейсбук-сторінці начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Сергій Зюбаненко, всі заходи пройшли з дотриманням чинного законодавства та без порушень громадського порядку.

Тепер можемо ствердно сказати, що Свято-Миколаївський собор не тільки де-юре, але і де-факто передано у державну власність, - зазначив він. 

Нагадаємо, договір на безоплатне користування собором завершився 12 лютого 2023 року, а священники УПЦ МП і досі там. 15 червня господарський суд ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Також 2 жовтня Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня 2023 року.

Читайте також: Суд зобов’язав релігійну громаду УПЦ МП повернути Миколаївський собор у Кременці заповіднику.


Фото Терену та Суспільне

Вибір читачів за тиждень

Відео