Тернопільщина позбудеться символів комуністичного режиму

Така ініціатива дасть можливість органам державної влади та органам місцевого самоврядування об’єднати свої зусилля в напрямку декомунізації та деколонізації Тернопільщини

Рішення про посилення заходів із декомунізації та деколонізації на території області прийняли на черговій сесії Тернопільської обласної ради 30 листопада. Ініціатор даного проєкту рішення перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Така ініціатива дасть можливість органам державної влади та органам місцевого самоврядування об’єднати свої зусилля в напрямку декомунізації та деколонізації Тернопільщини.

Після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року почався новий сплеск декомунізації в Україні. Жахливі злочини сучасних окупантів сприяли переосмисленню сторінок історії тоталітарного минулого у ХХ столітті. І така тенденція є дуже позитивним сигналом. Пам’ятники, символи та образи радянської доби у своїй абсолютній більшості ворожі до української державності. Вони є маркерами окупаційної тоталітарної влади, тому мають бути спочатку інвентаризовані, а потім — демонтовані, — наголосив перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Для цього спільно з обласною військовою адміністрацією та представниками громад створено Координаційну раду з питань завершення декомунізації та деколонізації на території Тернопільської області.

 

У 1991-ому році Україна вирвалася з тюрми народів — СРСР, однак досі не змогла звільнити своє «тіло» від усіх атрибутів цього «тюремного» життя. І чим швидше ми цей процес завершимо, тим швидше державний організм України буде нагадувати цивілізовану демократичну європейську країну без рудиментів тоталітаризму, — додав Володимир Болєщук.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео